6.12.2015

Tähän aikaan takavuosina XXIX





***


6.12.1973: Tässä on mennyt niin monta kasvihuonetalven alkua peräkkäin, viime yönäkin rikottiin kai kaikkien aikojen joulukuun lämpöennätys, että piti etsiä päinvastainen esimerkki. No tuona päivänä talvi oli perinteinen. Pakkasta oli Salossa 26 astetta kun lähdin kävelylenkille Halikonlahden ja Vuohensaaren maisemiin. Tyyntä, pilvetöntä, kylmää oli, ja kylmemmäksi oloni tuli kun järkytyksekseni nuoremmat salolaiset ornit tulivat Vuohensaarentiellä pyöräillen vastaan! Vähemmästäkin luulisi näppien jäätyvän.


Kunnon talvi oli vienyt linnuista enimmät mennessään, jäljellä olivat vain perinteisimmät talvehtijat, pulut, varislinnut, tiaiset, tulkut, keltasirkut ja varpuset. Ainoana erikoisempana näkyi lapinharakka Halikonjoen suun tietämillä. Noina vuosina sekin oli aika tavallinen talvehtija, pari vuotta aiemmin olin nähnyt sellaisen myös itsenäisyyspäivän retkellä samoissa maisemissa. Lajit jäivät tällä kertaa kuuteentoista vaikka lenkki kesti kolmatta tuntia.


Hiukan leppoisampi perinteinen talvikeli vallitsi 6.12.1967, jolloin tein myös kolmituntisen kierroksen, matkan pituudesta päätellen fillarilla sotkien. Kävin ensiksi Vuohensaarentien alkupäässä silloisen kaatopaikan kulmalla, jatkoin sieltä Merikulmantietä Fulkilaan, sieltä Hämeenkyläntietä Sirkkulaan, vanhan kansakouluni ja kotipaikkani ohi Karjaskylään ja sieltä kotiin. Kuuden asteen pakkanen ei haitannut, tuuli oli heikkoa ja taivas täyspilvinen. Välillä tiputteli hiljaa lumihiutaleita.


Muutama harmaalokki ja pari kottaraista viipyili kaatopaikalla. Seitsemäntoista teeren parvi näkyi Merikulmantiellä vähän ennen Fulkilaa. Ainakin yksi pyy karkasi metsään Pettilän takaa. Muutama tilhi ja yksi räkätti vihjaavat siihen että marjalinnuilla olisi riittänyt syötävää vielä noinkin myöhään. Tuolla kertaa lajimäärä nousi kahteenkymmeneenyhteen.


Kouluaikaan itsenäisyyspäivä oli vapaa joten siltä on säilynyt muitakin retkimuistiinpanoja. Vuoden 1968 itsenäisyyspäivänä Halikonlahdella oli mm. kolme tunturikiurua ja tasan vuotta myöhemmin kaatopaikalla talvehti tavallinen kiuru. Vuoden 1970 syksyllä olin jo Turussa opiskelemassa, mutta vapaapäiväksi tulin taas Saloon, Halikonlahdella näkyi tuolloin pikkuparvi vuorihemppoja.



***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.