5.12.2015

Myrskyjen välipäivänä








 Aamu näytti aurinkoiselta vaikka koko yön oli tuuli kolistellut talon nurkkia. Vasta kun lähdin ulos puolilta päivin, huomasin ajaessani länteen päin että sieltähän nousee jälleen tumma pilvirintama. Ei aurinko enää häikäissyt Matalajärven lintutornissa joutsenia laskiessa.


Karkian Mikko, entinen työkaverini, oli tämänsyksyisen tapansa mukaan fillaroinut laskemaan lauantaiaamun Matalajärven lintuja. Yhtäpitävän näkemyksemme mukaan hanhet olivat nyt lähtemässä, yli puolet oli kadonnut viikon takaisista. Saattaa olla että Vanhankaupungin- ja Laajalahden kuluneen viikon aikana nousseet kanadanhanhimäärät ovat täältä peräisin. Joutsenet olivat sentään ennallaan elleivät peräti hitusen runsastuneet, mie laskin runsaat 60 kyhmäriä ja runsaat 260 laulujoutsenta. Sorsista enimmät olivat häipyneet ainakin avovedestä, tuskin niitä paljon täällä piileskeli kasvustonkaan seassa koska vesi oli noussut sen verran että nuo järven harvalukuiset saarekkeet olivat peittymässä pinnan alle.


Jo pari päivää sitten huomasin että järven perukan nokikanojen oli ollut pakko siirtyä lähemmäs tornia, itälaidan ruokosaarekkeen kulmalle. Siinä ne vieläkin piileksivät. Uiveloista oli jäljellä enää pari rauhatonta, jotka vaihtelivat yhtenään paikkaa. Haapanoiden määrä oli pudonnut ensi kerran aikoihin alle sadan ja heinäsorsien vielä tuotakin enemmän, alle viidenkymmenen. Yhtään harmaasorsaa emme enää löytäneet.


Hiljalleen järven ylle tuli sumupilvi ja se tiivistyi pian tihkuksi. Siinä lähdimme poispäin. Ajattelin vielä käydä Laajalahden laitamilla tarkistamassa olisiko hanhia ja sorsia siellä. Elfvikin torniin tullessa sade oli jo kohtalaista ja tuuli yltynyt navakaksi. Ei niitä sorsia näkynyt missään, vain jonkin verran kanadanhanhia piileksi ruoikon sisäosissa lampareissa. Vesi oli noussut myrskyn työntämänä hyvin korkealle. Kävin tarkistamassa myös Iso-Huopalahden Tarvon puolen kallionlaidasta mutta tyhjältä sekin näytti. Eipä monesti ole Laajalahti noin autio tänä köyhänä lintusyksynäkään ollut.


Huomiseksi ennustetaan uutta myrskyä ja tietysti reipasta sadettakin. Lämpö kyllä uhkailee joulukuun ennätyslukemia, kymmentä astetta. Harmi vain että tuo vesi peittää kaikki rannat ja tuuli kätkee linnut.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.