3.12.2015

Tähän aikaan takavuosina XXVIII





***


3.12.2000: Jatkan näitä bongausmuistoja niiltä vuosilta jolloin bongaus ei vielä kutistanut muita retkimuistiinpanojani. Lauantaina, joulukuun toisena päivänä olin tehnyt taas kierroksen Saloon ja nähnyt varsin mukavasti joulukuun lajeja, muun muassa töyhtöhyypän, kapustarinnan ja tavallisemmasta päästä mm. meri- ja tundrahanhet.


Sunnuntaina, kolmannen päivän aamuna vein ensiksi ruokaa Petikon metsän ruokintapaikalleni, sitä oli kulunut jo ämpäri tyhjäksi, vaikka metsäpaikassa kävi vain tyypillistä metsälajistoa, tiaisia, närhiä, tulkkuja ja tietysti oravia. Jänisjahti tuntui olevan käynnissä lähitienoolla.


Lähdin länteen päin tarkoituksena käydä Hankoniemellä. Matkalla pistäydyin Träskändan puistossa, metsälajistoa sielläkin oli ja lisänä rastaita, tuo oli marjasyksy. Tuolloin ajattelin puistokierrosta jopa vakiolenkikseni, mutta sellaista siitä ei koskaan tullut.


Hankoon päin suunnistin ja tiilitehtan laituripysäyksellä tulivat vastaan jo ensimmäiset merikotkat ja kanahaukka. Räkättejä liikkui pikkuparvin. Kesken kaiken Sepe soitteli. Hän oli juuri bongannut Ruissalon kapustarinnan ja mainitsi että Långörenin tyvellä olisi juuri löytynyt mustakurkkurautiainen. No, sinne päin kun olin menossa, jatkoin suoraan paikalle ensimmäisenä bongarina ja löytyihän se kun vähän aikaa odoteltiin sen ilmestymistä ruoikosta. Pääsin jopa lähtemään alta pois ennen isomman bongariaallon hyökyä.







Kävin siinä sitten vakituiset Hangon rantakeikan tarkkailupisteet läpi, ja retkilista kasvoi timaleilla, punakylki- ja laulurastailla, uuttukyyhkyparvella, pyrstötiaisilla ja kaikella vastaavalla pikkumukavalla ja Täktomin pellonlaidan kangaskiuru oli miulle peräti ässähavainto. Mukanani oli gps-kapula mihin tallettelin noihin aikoihin hyvien retkipaikkojen koordinaatteja, tuolta retkeltä niitä kertyi jälleen toistakymmentä. Palatessani ajoin Siuntion Kokkilan ja Myransin kautta, mutta sieltä en löytänyt tällä kertaa heinäsorsia kummempaa.



Tuo päivä oli yhtä lämmin kuin tänäinen, seitsemän plusastetta. Tuuli oli kohtalaista lounaasta, pilvipoutaa joka Hangossa vähän rakoilikin.Vanhojen aikojen talvesta ei ollut tietoakaan.


***



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.