18.12.2015

Muka kesä talven keskellä





***


Tämä päivä oli sellainen joka koettelee motivaatiota retkeillä ulkona. Satoi aamusta iltaan, välillä tihkua, välillä taas reippaammin vettä. Kauan jahkailin aamulla mutta iltayhden aikaan sitten lähdin käymään Matalajärven tornissa tarkistamassa vesilintutilanteen. Ennallaan se oli, jäätä näkyvissä enää vähän luoteis- ja pohjoisreunoissa. Joutsenet ja hanhet olivat levinneet tuulensuojaa etsien tällä kertaa järven eteläpäähän eli tornin lähitienoille. Pari kuvaa otin putken läpi puhelimella, kunnes näpit alkoivat hyytyä ja turhauduin vesisateeseen.


Kolmisensataa laulujoutsenta, parisenkymmentä kyhmäriä, parisensataa kanadanhanhea ja merihanhi sitkeästi niiden joukossa sinnitteli. Haapanoitakin oli vielä joitakin kymmeniä, nokikanoja näkyi jälleen seitsemän, olivat tulleet jäätyneeltä pohjoisrannalta itäpään lahteen. Kyllä se tunti taas täyteen tuli ja lajejakin toistakymmentä.


Hiljaista on retkeily pitkään näin joulukuussa ollut. Esimerkkinä vaikkapa joulukuu 1982, jolloin asuntosäästäjällä oli lintumuistiinpanoja vain itsenäisyyspäivältä, jouluaatolta ja joulupäivältä koko muun ajan kuluessa töissä. Noistakin jouluaaton muistiinmerkintä koski vain kyläreissulla havaittua sattumavarpushaukkaa iltahämärissä, nuo kaksi muuta olivat sentään kävelyretkiä silloisen kämpän lähimaastossa, toiselta havaintoja yhdeksästä, toiselta yhdeksästätoista lajista.


Vuoden 1976 joulukuu oli ensimmäiseni postissa töissä. Silloin en tehnyt vielä yhtään ylitöitä, mutta kyllä sitä työtä muutenkin riitti. Retket jäivät vähiin, esimerkkinä pari joulunalusviikkoa jolloin tein vain pari puolen tunnin tai korkeintaan tunnin retkeä asunnon lähiympäristössä Roihuvuoressa, vaikka tuo syksy ja talvi oli siihen asti kokemistani paras marjalintutalvi. Esimerkiksi 20.12. katselin kämpän ikkunasta pihalla ollutta taviokuurnaryhmää, paria tilhiporukkaa ja mustarastasta. Ulos menin kymmeneksi minuutiksi ja huomasin heti lisää kymmeniä kuurnia, satoja tilhiä, kymmeniä räkättejä ja viitisen mustarastasta. Töihin oli lähdettävä kuitenkin saman tien. Seuraavana päivänä kuljin lähes tunnin kotikulmilla kameran kanssa yrittäen kuvata kuurnaa, niitä oli silloinkin kymmeniä, tilhiä samoin kaksi parvea ja räkättejä jo yli tuhat. Parina seuraavana päivänä yritin kuvata lisää, puolisen tuntia kerrallaan, menestys oli kuitenkin vaisunlainen. Marjalintuja toki riitti, enemmän kuin Salossa minne tulin joulunpyhiksi laskemaan talvilintulenkit keskustassa ja Sirkkulassa. 27.12. oli sen vuoden viimeinen retkipäiväni, kiertelimme silloin koko valoisan ajan Karhumäen Jussin kanssa Lammenjärven ja Hyyppärän maisemissa ihan perinteisen metsälinnuston parissa, alueesta kun oli valmisteilla pieni kirjanen, näyttely ja muitakin luonnonsuojeluselvityksiä joiden takia tuolla enemmänkin aikaa vietin sitten tulevana vuonna.Valokuvia otin tuolla retkellä enimmäkseen, Hyyppärän maisemista mustavalko-otoksia, Kultalähteestä dioja.


***



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.