6.11.2015

Tämänpäiväinen retkeni Espoossa





***


Tämän päivän retki oli tavallaan päivitetty versio tuosta takavuosien lintulaskentaretkestä. Nyt en kuitenkaan laskenut talvireittiä enkä käynyt Salossa, kuvasin enemmän, jutun kuvat on otettu tänään. Vastaavan biotooppiyhdistelmän kuin Halikonlahdella sain aikaan käymällä Espoon Matalajärvellä ja sitten Träskändan kartanopuistossa. Vain golfkenttä jäi puuttumaan, sekin olisi ollut tarjolla Matalajärven toisella laidalla.


Kanadanhanhet kerääntyvät pääkaupunkiseudulla tälle järvelle, nyt arvioin paikalla olleen viisi ja puolisataa hanhea. Niiden joukossa olivat yhä jo pitkään viihtyneet tundra- ja merihanhi. Vesilintujen valtalajina on tuolla järvellä haapana, myöhäisestä ajankohdasta huolimatta. Harmaasorsat jatkavat myös lähelle järven lopullista jäätymistä. Joutsenia on nyt kahdestakin lajista, ja laulujoutsenet ovat täällä enemmistönä. Muuten vesilinnusto muistutti samaa mitä parin vuosikymmenen takaisella Halikonlahdellakin oli tarjottavana, paitsi että alleja ei nyt näkynyt, ovat olleet kovin vähissä tänä syksynä. Ainoa lokki järvellä oli kiertelevä merilokki.





Tänä syksynä linnut ovat olleet vähissä. Rastaat katosivat marjojen mukana jo ajat sitten mustarastaita lukuun ottamatta. Tiaisia nyt riittää, mutta nekin keskittyivät jo Träskändan täyttyneille lintulaudoille. Närhiä liikkui jalopuiden latvoissa, pari käpytikkaa ja viitisen puukiipijää kiipeili niiden rungoilla. Nakkelipari kävi ahkerasti lintulaudoilla keräämässä ruokaa jota sitten piilotteli lähipuiden kaarnankoloihin.


Lajimäärä jäi kolmeenkymmeneen mikä on nykyaikaan varsin vaatimaton tulos. Kunnon reittilaskenta olisi tuottanut varmasti enemmän, mutta suurin syyllinen on varmaan kulunut huonoksi jäänyt pesimäkesä.


*** 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.