8.11.2015

Suomessa sanottua






Suomessa sanottua (toim. Pekka Mykkänen, Nemo 2014, 360 s.)

Tällaiseen kirjaan tartuin etsiessäni luettavaa joka antaisi miulle uutta ajateltavaa. Sitä kirjasta en löytänyt, olisi tietysti pitänyt lukea takakannen teksti ja luottaa siihen.


Tämä kirja tuntuu tarjoavan enemmän materiaalia sellaiselle joka haluaa tietää mitä joku kuuluisuus sanoi jossakin erityisessä tilanteessa josta hänet muistetaan, tai sellaiselle joka haluaa tietää milloin joku tuttu lausahdus on ensi kertaa sanottu tai kirjoitettu. Joukossa on myös sitaatin mittaisia henkilökuvia, sellaisia kuin iltalehtien lööpit tapaavat maalailla. Sitaatit keskittyvät vahvasti viime vuosiin, ja vanhemmistakin suuri osa on tullut mukaan melko tuoreista lähteistä poimittuina.


Jos tästä teoksesta haluttiin rakentaa kuva Suomen historiasta tapauskohtaisin sitaatein, vähintäänkin painotukset ovat pielessä. Jos taas haluttiin näyttää millainen sanankäyttäjien mahtimaa tämä Suomi oikein on, vaikutelma on lähes päinvastainen kun vastaan tulee vaikka "Saksa on paska maa" tai "Minä juon nyt kahvia". Ja jos sitaatteihin valittua väkijoukkoa haluaa pitää jonkinlaisena leikkauksena Suomen kansasta, kaukana ollaan siitä kuvasta mikä miulla tästä porukasta on. Eniten suosittelisin tätä teosta Trivial pursuitin ja vastaavien nettivisailujen suurkuluttajalle, niistä löytyy tarvetta tämänkaltaiselle tiedolle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.