23.11.2015

Tähän aikaan takavuosina XXIV





***



23.11.1974: Olin tullut Turusta Saloon käymään vanhempien luona ja saman tien retkelle Halikonlahdelle. Retki alkoi huonosti, polkupyöräni oli varastettu, tällä kertaa lukitusta pyöräkellarista. Ei ollut edes ensi kerta kun pyörä vietiin vaan jo kolmas, mutta ensi kerta kun se lähti lukkojen takaa.


Mikäs tuossa auttoi muu kuin kävellä. Lunta ei ollut maassa, asteen verran oli pakkasta ja pilvipoutaa. Lahti oli pääpiirteissään jäätön, uloimman altaan pohjoispää oli jäätynyt, samoin Viurilanlahden puolen ranta ja ruoikkovyö.


Lahdella olivat retkellä myös Ilu, Pepe ja Sepe. Sepe oli aloittanut juuri biologian opinnot Turussa, nuoremmat miettivät vielä jatko-opintojaan. Altaille tullessani lähes törmäsin varpushaukkaan, joka oli juuri saanut saaliikseen kottaraisen, no, kuusi kottaraista oli vielä elossa siinä lähellä. Uloimmassa vedenpuhdistusaltaassa oli vielä allinaaras, pari tavia ja kolmisen telkkää. Heinäsorsat olivat toisella puolella Halikonjokea mutta tulivat nekin sitten altaille neljänä pikkuporukkana.





Porukalla kierrettiin altaiden ympäri, kala- ja harmaalokkien, viherpeippojen, urpiaisten ja hemppojen joukossa ei tällä kertaa ollut mitään tavatonta. Iltapäivällä putoili taivaalta hieman lumihiutaleita, mutta eivät nekään maan väriä muuttaneet, hetkeksi vain pudottivat näkyvyyden muutamaan kilometriin.


Vuohensaaressa tai tien varressa ei ollut tänä syksynä vielä linturuokintaa, joten vakituiset talvilinnut, tiaisten, keltasirkkujen, tulkkujen ja fasaanien tapaiset, olivat hajallaan pitkin kävelyreittiä. Retken lajit jäivät kahteenkymmeneenyhteen, ennustivat hiljaista talvea.


***



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.