25.11.2015

Eräänlainen vuodenvaihde




***


Eilen alkoi sitten neljäs vuosi perättäisiä päivittäisiä linturetkiä. Aktiivisina työvuosina nämä lyhyet ja pimeät vuoden lopun päivät kuluivat enimmäkseen töissä, nyt olen yrittänyt päästä valoisaan aikaan lintujen perään vähintään tunniksi ja niin että näen vähintään kymmenen eri lajia.


Työviikko on tämäkin, yöllä olen hommia tehnyt vaikka moni muu on jopa lakkoillut. Päivällä herättyäni ehdin ulos kahden ja puolen tunnin kierrokselle. Matalajärvi oli yön pakkasissa jäätynyt lähes umpeen, pieni sula siinä vielä oli ja se täynnä hanhia, joutsenia ja sorsia. Enin osa eilisistä linnuista oli jo ottanut siivet alleen ja suunnistanut muualle, varmaan ihan ahtaan paikan kammon takia. Osa jääneistäkään ei mahtunut sulaan vaan seisoskeli jäällä sen ympärillä tai kauempana. Pari joutsenryhmää lähti lyhyen käyntinikin aikana etsimään uutta lepopaikkaa.


Viereisissä Överbyn puistoissa oli hiljaista ja ajoin vielä Ylästöön, missä tein pienen kierroksen Pitkäkosken Vantaan puoleisessa metsässä ja lähitienoon talojen kulmilla. Hiljaista oli sielläkin, tiaiset kävivät taas talveksi laitetulla ruokinnalla. Sorsia oli kosken alapuolen joessa, yksinäinen käpytikka naputteli puita.


Päivän lajimäärä jäi alle kolmenkymmenen vaikka vesilintuja vielä jonkin verran tulikin. Aikaa meni kaksi ja puoli tuntia, siis noin kymmenen prosenttia vuorokaudesta. Kun siihen laitan lisäksi havaintojen kirjaamiseen menneen ajan ja vaikka tämän naputtelun nyt tässä, huomaa että työpäivänäkin merkittävä osa ajastani menee näiden tirppojen kanssa touhuamiseen. Vapaaviikolla osuus on vielä paljon isompi. Se on sitä sisältöä elämään, mitä joidenkin on vaikea löytää työn ja perheen ulkopuolelta.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.