14.11.2015

Tähän aikaan takavuosina XXII





***


14.11.1967: Lämpimiä syksyjä oli joskus nuoruudessanikin, tämä oli aikanaan poikkeuksellisen lämmin. Lukio vei retkeilyaikaa lyhyistä päivistä, mutta toisinaan ehti kuitenkin Halikonlahdella käymään, vähän samanlaisilla pikavisiiteillä kuin nytkin työviikolla.


Tuona syksynä töyhtöhyyppiä viipyili poikkeuksellisen pitkään. Vielä 9.11. oli lahdella ollut 120 linnun parvi, ja 14.11. niistä oli jäljellä vielä 30 kiertelemässä Katkiluodon peltojen yllä, taisivat väistellä pelloilla risteilevää varpushaukkaa. Tämän jälkeen niitä ei enää nähtykään. Pelloilla oli myös tuona päivänä 17 peltopyyn parvi. Nykyisin peltopyitä ei näe enää missään ja vaikka tänäkin syksynä lämmintä on riittänyt, hyypät ovat lähteneet maisemista jo viikkoja sitten.





Vedenpuhdistusaltailla viipyili vielä jonkin verran vesilintuja koska jäätä ei toistaiseksi ollut. Muutama nokikana, tukkasotka, heinäsorsa, telkkä ja tavi olivat tavallisemmasta päästä. Erikoisin vesilintu oli nuori mustakurkku-uikku, joka oli ollut altailla jo 9.11. lähtien. Poikkeuksellisia olivat myös kaksi jouhisorsaa, jotka näkyivät vielä pari päivää myöhemminkin. Mustakurkku-uikusta miulla ei taida juuri muita noin myöhäisiä havaintoja ollakaan.


Kaikkiaan pikainen puolentoista tunnin kierros tuotti 22 lajia, aikaan nähden tyydyttävää parempi tulos.


***



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.