15.10.2015

Tähän aikaan takavuosina XIII






***


15.10.1989: Aamuviideltä Vantaalla oli pilvistä, lämpöä +5 astetta. Heräsin aikaisin koska olimme sopineet S:n kanssa tekevämme perinteisen kuukausiretkemme Salon seudulla. Puoli kahdeksalta olin jo Kilinkadulla Salossa. Rannikon Kari oli myös mukana omalla autollaan ja tietysti siihenhän meidät istutettiin, S kartturiksi ja miut lintutarkkailijaksi. Pikkuvarpuset kuitattiin jo siitä S:n pihasta ja sitten suunnattiin ensiksi tietysti Halikonlahdelle. Uloimmassa altaassa ui yhdeksän uivelon parvi ja kahdeksan allia lapasotkalla vahvistettuna ja lietealtailla viihtyi vielä myöhäinen rantasipi. Järripeipot olivat liikkeellä, täältä niitä ehti mennä yli parituhatta käyntimme aikana. Syksyn viimeinen lapasorsa oli myös altailla, Joensuun kartanon lähellä taas kymmenkunta turkinkyyhkyä.


Perniön suuntaan lähdimme. Saarenjärvellä ei ollut mainittavaa muutaman vaeltaneen närhen lisäksi, Kestrikissä sentään tuhannen kottaraisen parvi. Laukassa pysähtyminen tuotti kymmenen pyrstötiaisen parven. Ajoimme Strömman poikki Kemiön puolelle ja parin pysähdyksen jälkeen jäimme joksikin aikaa Sjölaxin staijipaikalle. Vesilinnnusto oli aika tavanomaista, muuttoakaan ei juuri ollut mutta bongasimme edustan väylältä sen sijaan Lähteenojan Jarin joka juuri oli ajamassa m/s Atlantaa Västanfjärdin mökiltä Saloon talviteloille.


Me jatkoimme matkaa vastakkaiseen suuntaan. Björkbodan pelloilla näkyi runsaasti järripeippoja aamumuuton jäljiltä. Kemiönsaaren eteläkärjessä Kasnäsissa oli vain perusvesilinnustoa, läheisellä Lövön kalliolla seurasimme kolmen merikotkan kiertelyä koko sen ajan kun eväitä siinä söimme. Korppeja kierteli ympäristössä ainakin kahdeksan.


Tämän pidemmälle emme päässeet, kellokin oli jo iltaneljän yli, joten takaisin Saloon lähdimme. Tienvarressa näkyi vielä järriparvia ja paikkolenkillä Vuohensaaressa ja Halikonlahdella jo tuttua lajistoa. Iltakuudelta olimme taas Kilinkadulla ja minä kotona Vantaalla puoli kahdeksalta.


Kun olin ajanut itselleni kortin pari vuotta aiemmin, ja kun tuona kesänä vanhempani kuolivat, tuli tavaksi tehdä noita Salon tai Turun puolen lintukierroksia kuukausittain aika säännöllisesti S:n kanssa. Kari ei noista monella mukana ollut, hän lähti pian aavikkokomennukselleen. Toki hän jätti seuraavana vuonna meille vuosihaasteensa, keräsi kuukausipinnojen vuosisumman yli 1200 rajan, siis yli 100/kuukausi ja haastoi meidät sillä yrittämään parempaa. Siinä nuo kuukausikierrokset olivat apuna nekin.

*** 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.