26.10.2015

Sieniä ja joutsenia







***


Viime viikolla tuli taas käytyä Kouvolan suunnalla. Ajatus oli etsiä suppilovahveroita, ja tietysti vähän katsella lintujakin. Sienet yllättivät mukavasti. Vanha tuttu paikka taisi kyllä olla jo muidenkin tuntema, sieltä emme löytäneet kuin vähän. Ajaessamme toiselle tutulle paikalle päätimmekin pysähtyä ihan ennestään meille tuntemattomaan metsään. Kuusikkoa siinäkin oli ja lupaavaa aluskasvillisuutta. Niinpä sitten kävi että saimme tuosta paikasta korimme ja ämpärimme täyteen suppiksia ja metsään jäi varmaan saman verran vielä muille poimittavaa.


Lintuja katselimme ensimmäisenä päivänä muun muassa Teutjärvellä. Hanhet olivat jo jättämässä järveä, vain pienehköjä parvia oli vielä paikalla, nekin tietysti ison järven toisessa päässä vastavalossa. Osa porukoista nousi siivilleen ja suuntasi lähipelloille, valkoposkia nuo kaikki näyttivät olevan. Samanlainen pieni hanhiporukka vietti aikaa myös Keltin savikuopilla ja niiden lähipelloilla.


Keskiviikkona 21.10. päätimme kiertää Iitin Urajärven lintutornille katsomaan miltä siellä tähän aikaan näyttää. Joutsenia siellä oli, hyvin vähän muita lintuja. Joutsenparvesta Seija löysi putkella yhden jolla oli kaularengas. No, numeroa luimme putkella ja sitten yritimme lähettää siitä viestiä Rengastustoimistoon. Jonkinlaisen viestin sinne saimmekin, mutta vastausta siihen ei ole tullut. Kun Lintuverkossa oli äskettäin keskustelua myös noista kaularengastushavainnoista, sain sieltä uudet nuotit ilmoittaa tuo havainto, tällä kertaa nettisivustolle joka seuraa hanhien ja joutsenten merkintäprojekteja. Sieltä onnistui sitten löytää tuonkin linnun historia.


Joutsenemme 4E36 oli rengastettu 27.7.2012 Latviassa, nuorena koiraspoikasena. Ensimmäisen talvensa se oli viettänyt Saksassa, keväällä tullut takaisin Latviaan. Seuraavana syksynä se oli löydetty Lappeenrannasta, löytäjänä miullekin tuttu Toiskallion Totti. Sieltä se oli jatkanut Puolan kautta taas Saksaan talveksi. Vuodelta 2014 siitä oli pari keväthavaintoa Puolasta ja Latviasta, tältä vuodelta keväthavainto Liettuasta ja nyt sitten tämä meidän havaintomme Iitistä. Kaikkiaan siitä on nyt tehty 16 kontrollia.


*** 


(tällä ei ole kaularengasta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.