12.9.2015

Tähän aikaan takavuosina III







12.9.1976: Retkeilin Salon Halikonlahdella. Vedenpuhdistusaltaista pienintä ruopattiin ja myös keskimmäisestä oli vesi ruoppausta varten juoksutettu uloimpaan. Ykkös- ja kakkosaltaiden reunat olivat lietteiset, uloin allas täynnä vettä ja ruoikko siinä lakoontunut. Kahlaajille olosuhteet olivat erinomaiset. Viurilanlahdella lietettä oli vain kuvauskojun ympäristössä.


Kahlaajia näkyikin peräti 13 eri lajista, enemmän kuin olin koskaan ennen syyskuussa Halikonlahdella saman päivän aikana nähnyt. Hyviltä vaikuttivat jo kapustarinta ja tundrakurmitsa, samoin pikkusirrit, erinomaiselta taas myöhäinen vesipääsky ja paras kahlaajahavainto oli pohjoisesta altaille muutolta pudonnut nuori karikukko. Niitä ei näe lahdella joka vuosikaan, saati syyskuussa.


Vesilintuja oli runsaasti, parituhatta sorsaa. Pohjoisesta tullutta muuttoa ei kuitenkaan vielä ollut. Ruskosuohaukka ja harmaahaikara olivat tietysti paikalla, uloimmassa altaassa varoitellut luhtakana oli odottamattomampi. Joensuun kartanon puistossa oli uuttukyyhkyllä vielä pesä keskusaukion tammen kolossa.


Lähipelloilla oli vielä runsaasti lapinkirvisiä, ruoikossa varoitteli sinirinta. Eteläisempiä muuttajia edustivat n.70 haarapääskyä ja 6 tervapääskyä jotka menivät päivän mittaan lahden yli lounaaseen. Vaelluslinnuista liikkeessä olivat kuusitiaiset ja pikkukäpylinnut joita muutti pikkuparvin jatkuvasti Joensuun puiston yllä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.