11.9.2015

Tähän aikaan takavuosina II




(pulmussirri Munahiedalta syyskuussa kuvattuna)


Takavuosien retkeilystä 11.9. olenkin aiemmin kirjoittanut vähän, se kun sattui olemaan edesmenneen retkikumppani P:n syntymäpäivä. Tuolta päivältä on muitakin mainittavia retkimuistoja, sellaisia joita olen tehnyt muuten kuin tuon vakiojoukkueemme kanssa. Raahen linturalleihin osallistuin muutamankin kerran viime vuosituhannen lopulla ja ne ovat olleet pääsäännön mukaan syyskuun toisena lauantaina järjestettyjä 12 tunnin pikaralleja. Rannikon Karin organisoimassa Klenkat-joukkueessa on ollut tilaa, ja kaiketi tuo 1990-luvun kuntoni oli sellainen että joukkueen nimi sopi miullekin hyvin. Näinä viime vuosina en ole enää siellä asti käynyt ja tämän ajan retkeily onkin ollut hyvin usein sienestystä ja marjastusta täällä lähitienoolla.

11.9.1999: Perjantaina (10.9.) olin lähtenyt työpäivän jälkeen ajamaan kohti Raahea, nelostien ruuhka oli rankka ja aikaa kului paljon jo alkumatkaan. Ajon aikana soitin itselleni yösijan Lohenpyrstöstä, sinne oli sovittu rallin purkukin. Perille ehdin kuitenkin iltakymmenen jälkeen ja nukkumapaikka löytyi.


Hyvin nukutun yön jälkeen heräsin aamuviideltä ja lähdin Saloisten Essolle kuuntelemaan rallikuntien arvontaa. Siikajoki ja Ruukki tulivat rallikunniksi. Olin paikalla ainoa klenkka, Rannikon Kari ja Tunturin Kalevi lähtivät tuohon aikaan vasta tulemaan paikalle Oulusta. Pattijoen leipomolla huomattiin ettei meillä ole vielä rallilomakkeitakaan, vasta niiden hakemisen jälkeen pääsimme aloittamaan, myöhässä mutta vakiopaikasta Munahiedalta, kun kerran Siikajoki mukaan pääsi.








(kuvassa Munahiedan syyskuista maisemaa)

Sää oli hieno, tosin paikalle oli jo ehtinyt meitä ennen ainakin yksi joukkue. Kahlaajia löytyi heti runsaasti, pikkulintuja vähemmän, närhet tosin vaelsivat. Kaasannokalle jatkettiin ja ehdittiin nähdä merihanhi josta sitten tulikin purussa joukkueellemme ässä. Tauvon lintutorniin suunnistimme seuraavaksi ja sieltä näimme mm. punakuirin ja yli lensi kirjosiipikäpylintuja. Lapinsirkut ja kiurut kuuluivat kaikille paitsi Kaleville jonka kuulo on ajat sitten heikentynyt liikaa. Merimetso lensi ohi, kaukana näkyi kaksi lintua joita epäilimme vahvasti ristisorsiksi, niitähän ne olivat kuten purussa selvisi, mutta lajiksi emme niitä sittenkään ottaneet.


Siikajoen myllyltä poimittiin turkinkyyhky, laaja kierros Varessäikälle tuotti hyvin lisälajeja, mustavariskin löytyi tienvarresta, Säikältä pohjansirkkuja ja sinisuohaukka muiden muassa. Säärenperästä Kalevi komppasi esiin taivaanvuohen ja ruokokerttusen, edustalla lensi tiira. Muut olivat määrittäneet sieltä niitäkin peräti kahdesta lajista.


Takaisin tullessa Säikänlahti oli myötävalossa ja vesilintuja tuli runsaasti lisää listalle vaikka harmaasorsan nuijasimmekin. Merikylänlahden pajukoista etsimme turhaan riekkoa ja ainoa pyykin oli jo kanahaukan syömä. Ralliaika alkoi täyttyä, paluumatkalla kuittasimme Tauvon tien varresta siellä olevan paikallisen mustaleppälinnun.


Tuloksemme oli meille hyvä 93 lajia, sillä irtosi kolmas sija. Voittajat pääsivät kymmenen lajia parempaan. Kaikkiaan koko päivän kestänyt leppoisan lämmin syyssää nosti rallissa havaittujen lajien kokonaismäärän noin 140:een.

Kari ja Kalevi lähtivät takaisin Ouluun purun jälkeen, mie jäin taas Lohenpyrstöön yöpymään ja nukutun yön jälkeen selvittelin matkalle kotia kohti. Kaunis oli vielä sunnuntaikin, ja petoja varsinkin näkyi teiden varsilla mukavasti.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.