21.6.2015

Juhannusta Jurmossa II






Linnusto on Jurmossa ollut odotetun kesäistä, siis paikallisia pesijöitä eikä muuttajia juuri lainkaan. Vaikka säät ovat olleet epävakaiset, ei kahlaajiakaan ole juuri muuttanut. Aamuvakiot ovat olleet lähes linnuttomia, pari kertaa toki säänkin takia, toinen oli sumuinen, toinen sateinen. Vesilinnut alkavat keräytyä sulkasatoparviksi kun poikueet ovat kuoriutuneet ja päässeet kasvun alkuun. Pikkulinnustossa vakiolaulajien reviirit tulivat parissa päivässä tutuiksi, niiden lisäksi on jokseenkin joka päivä ilmaantunut jokunen satunnaisvierailija, milloin käki, milloin lehtokerttu tai vastaava.


Rantaniittyjä sorkillaan survovat ylämaan lehmät sotkevat ripulipaskallaan kaikki rantaniityt, kukaan ei tiedä miten paljon pesiä ja poikasia niiden jalkojen ja jätösten alle jää. Aavikoitumista edistävät ympäristöbyrokraatit ovat EU-tukien ohjaamana valinneet rantoja tuhoamaan kaikkein ilmastokuormitukseltaan haitallisimman otuksen minkä keksimään pystyy. Jurmon maisemamuutoksen syy on lampaiden laidunnuksen loppuminen eikä mikään epämääräinen "typpikuorman lisääntyminen". Jos lampaita olisi parikymmentä, saari palaisi pian 1970-luvun maisemaansa. Jos lampaita olisi sata tai parisataa, saari kaluttaisiin hetkessä paljaaksi puita myöten, ne kaulaavat kasvavat puut ja katajat saman tien kun nurmikonkin, yhtään kasvin mausta ja sitkeydestä välittämättä...


Juhannusaattona kävimme katsomassa kokkoa, sen vieressä oli tyllin pesä jota yksi veneellä tullut lintuharrastaja suojasi. Tykkikallion päälle nostettiin juhannussalko. Rannasta palatessamme hiiripöllön pojat pitivät Männikössä yllä loppumatonta kerjuutaan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.