19.6.2015

Juhannusta Jurmossa I






Loma alkoi ja juhannusretkipaikkaa valitessa huomasimme että koko Manner-Suomi tuntuu kärsivän sateista. Kun vaikkapa Rönskille pitäisi varata luvat hyvissä ajoin etukäteen, siirryin silmäilemään Jurmon aseman varauslistaa. Sepä näytti todella tyhjältä ja siinä samassa varasin sieltä kaksi paikkaa, miulle ja Seijalle jonka viimeinen lomaviikko alkaa huveta silmissä.


Maanantai kului autoa huoltaessa, tiistai eväitä ja retkivarusteita kasatessa ja keskiviikkoaamuna ennen seitsemää lähdimme Vantaalta kohti länttä. Pärnäisissä olimme melkein tuntia ennen yhteysaluksen lähtöä, ja vihdoin Jurmossa iltakolmen maissa. Muutama matkalainen jäi iltakävelylle saareen odottamaan yhteysaluksen paluuta, me komppasimme kamppeinemme asemalle missä yllätimme poistuvan miehityksen iltapäiväuniltaan.


Jätimme tavaramme odottamaan tilan vapautumista ja lähdimme kiertämään saaren itäpäähän. Paloalueet olivat edelleen mustia ja tuhotun näköisiä, linnuttomia ja kasvittomia noita mustuneita katajankänkkyröitä lukuun ottamatta. Grundvikin niityllä laidunsi taas tuttu ylämaan lehmikarja tämänkeväisine vasikoineen. Pikkutiira partioi Itäsantojen edustalla hätistellen pois isompia kilpailijoitaan. Hiiripöllöt olivat saaneet lentoon kaksi poikasta jotka kerjäsivät syötävää männikössä.


Kierrokselta asemalle palattuamme ehdimme vielä jutella lähtijöiden kanssa. Toinen paljastui ”ympäristönsuojelun” virkamieheksi ja tietysti annoimme asiaankuuluvan palautteen noista pyromaanien tihutöistä. Hänen mielestään palaneet biotoopit ovat uhanalaisia vaikka yritimme sanoa että niitä tulee joka kesä miljoonia hehtaareja jo itänaapuriin koska kukaan ei siellä metsäpaloja sammuta. Kun aavikoituminen etenee, meidän pitäisi kai sitten polttaa täältäkin kelpoinen metsämaa ettei tänne tulisi miljoonia ilmastopakolaisia.


Ja mielestämme luonnonsuojelualueet uudistuvat palamalla nopeimmin jos niillä sallitaan vapaa tulenteko ja neuvotaan palokunnat odottamaan sammutusta kansallispuiston rajalla.Tämä tapa, missä minkä tahansa roskakasan polttaminen omalla pihalla vaatii satoja lupia, saunoja vainotaan pienhiukkaspäästöistään jne ja töölöläiset ituhipit saavat tehdä ihan oikeita hehtaarien kokoisia hiilijalanjälkiään luonnosuojelualueita polttamalla ja ilmakehää pilaamalla on järjetön. Mihin on keskitysleiritetty ne vanhat virkamiehet jotka vielä suojelivat luontoa eivätkä näiden ituhippien perversioita...


Globaalisti tätä suomalaistataigametsää uhanalaisempaa biotooppia saa etsiä, ja se on vieläpä tärkein luonnon mekanismi torjumaan ihmisperäistä ilmastonmuutosta. Ja nämä virastovajakit polttavat sen humusta myöten...




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.