8.3.2019

Viisi vuosikymmentä sitten CVI


( puluja näkyi Salossa eivätkä ne sielläkään juuri uutiskynnystä ylittäneet )


Viisi vuosikymmentä sitten olin jo sen verran verkostoitunut salonseutulaisiin lintuharrastajiin, että innostuin kasaamaan jonkinlaisen yhteenvedon kuluneen talven lintuhavainnoista. Talven ajaksi päätin 4.12.1968-14.3.1969. Tuolta väliltä sain tietooni havaintoja melko tarkkaan 55 lajista, niistä itse olin nähnyt 44. Yrittelin jopa joitakin arvioita alueen lajikohtaisista talvikannoista, mutta viisainta olisi toki ollut pitäytyä vain havaintojen luettelemiseen.

Heinäsorsia havaittiin vain Muurlanjoessa, enimmillään 11, muita vesilintuja ei nähty. Petolinnuista havaittiin varpushaukka, kanahaukka, maakotka ja ampuhaukka, nuo viimemainitut kaksi muiden näkeminä. Kanalinnuista havaittiin viisi lajia, ne taisin nähdä kaikki itsekin. Lokeista harmaalokkeja oli Salossa kaatopaikalla vielä joulukuun puoliväliin asti ja miulle kerrottiin myös merilokkihavainnosta.

Pulu oli peruslajeja, muita kyyhkyjä ei nähty. Pöllöjä alkoi löytyä lopputalvesta, pari havaintoa huuhkajasta, kaksi sarvipöllöstä ja muiden huomaamina helmipöllö ja pari lehtopöllöä. Tikoista harmaapäitä oli ainakin kolmessa paikassa, käpytikasta miulla ei muita kuin Laukassuon yksi ainoa. Pohjantikka tuli joulukuussa Halikosta, toisen kerrottiin olleen Muurlassa. Palokärki huomattiin vain Muurlasta. Muurlassa kerrottiin nähdyn myös valkoselkätikan.

Talven muistettavin kolmikko oli tunturikiurujen, jotka viettivät koko ajan Halikonlahdella. Korppeja löytyi ensin Halikon Laukassuolta ja pian sen jälkeen Halikonlahdeltakin. Varikset, naakat ja harakat olivat peruslajeja, talven ainut mustavaris ilmaantui Halikonlahdelle helmikuun lopussa, ehkä muuttaja, ehkä muu. Närhiä löytyi jos kävi maaseudulla.


( variksistakaan ei juuri havaintokirjaan asti merkintöjä noussut )

Tiaisista voi sanoa viiden lajin olleen jo säännöllisiä, tosin sini- ja kuusitiaiset kirjasin edelleen aina muistiin kun niitä vastaan tuli. Puukiipijästä ei omaa havaintoa talvelta tullut, kertoo vain miten retkeni keskittyivät liikaa Halikonlahdelle enkä edes Vuohensaarentietä juuri perille asti kulkenut, ainoa miulle ilmoitettu tuli Muurlasta. Koskikaroja oli kaksi Muurlanjoessa, mustarastaasta vain yksi muiden tekemä havainto Salosta. Hippiäisiä löytyi metsistä ja ne kestivät hyvin kevääseen asti. Tilhestä on yksi oma havainto, lapinharakastakin joulukuulta ja Halikonlahdella talvehti myös yksi kottarainen.

Viherpeippoja oli kaupungilla paljon, tiklejä parikymmentä alkutalvesta, vihervarpusetkin hävisivät maisemista alkutalven jälkeen. Hempoista oli muutama havainto Salosta, vuorihempot talvehtivat Halikonlahdella, porukka pieneni kyllä yhdeksästä kolmeen. Urpiaisia oli alkutalvesta paljon, lopputalvesta enää pikkuparvia. Joukosta muut määrittivät tundraurpiaisenkin. Punatulkku kuului vakiolajistoon, peipot ja järripeipot talvehtivat tuona talvena, lintuja näkyi Halikonlahden ja Hämmäisten ruokinnoilla. Keltasirkku ja varpunen olivat vakiolajeja, mie tarjosin havainnoksi myös yhtä pikkuvarpusta. Pulmusia havaitsin itsekin kolmesti: neljä joulukuussa, 40 tammikuun alussa ja yhden helmikuussa, kevätmuuttajiin oli vielä aikaa pari viikkoa.

Havaintoja oli paljon verrattuna aikaisempiin talviini. Syynä on selvästi kasvanut retkeilyaktiivisuus, talvi oli muuten ihan perinteinen, lunta puoli metriä ja kunnon pakkaskausia pitkään. Marjalinnut olivat kateissa, mahtaako enää koskaan tulla talvea jolloin jäisi itseltä mustarastas näkemättä täällä Etelä-Suomessa...


***


( on tämäkin joskus ollut harvinaisuus )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.