29.12.2018

Viisi vuosikymmentä sitten XCIII






Vuonna 1968 koulusta oli joululomaa ja miullakin siksi aikaa retkeillä päivisin. Joulupäivänä oli aika kovaa lumisadetta, navakkaa itä-koillistuulta ja aste pakkasta joten lumi pysyi lumena. Puolentoista tunnin kierroksella Halikonlahdelle kävin katsomassa että Vuohensaarentien kolme tunturikiurua viihtyivät paikallaan. Tehdaskadun varressa yli lensi vihervarpunen ja muuten reitin varressa huomasin kuusi viherpeippoa, muista linnuista en tehnyt muistiinpanoja.

Tapaninpäivänä vastassa oli nollakeli, yöllä oli tullut pari senttiä lisää lunta. Tuuli oli tyyntynyt mutta täyspilvistä oli. Nyt retkeilin kolmen tunnin kierroksen Halikonlahdella ja lähitienoolla.

Tuttuja lintuja tuli reitillä vastaan. Tunturikiurut olivat edelleen asemissa Vuohensaarentien varressa, seitsemän vuorihemppoa lietealtaiden ruderaatissa, lapinharakka Halikonjokisuun puskien ja puiden latvoissa ja kuuden peltopyyn parvi Katkiluodon vieressä pellolla. Viherpeippoja laskin nyt yksitoista reitin varressa, punatulkkuja seitsemän keskustasta. Joensuun vieressä oli neljän peipon ryhmä, ehkä enemmänkin. Harmaalokki oli ilmaantunut Vuohensaarentien kaatopaikalle ja varpushaukkanaaras saalisteli Halikonjokivarressa. Kaikkiaan havaitsin retkellä kahdeksantoista lajia.

Kahdeskymmenesseitsemäs päivä lähdin Marttilankadun kautta Muurlaan missä kiersimme sitten Karhumäen veljesten kanssa. Alkumatkalla Marttilankadun varressa oli yli sadan urpiaisen parvi, missä mukana oli myös kymmenisen tikliä ja ainakin viisi peippoa. Matkalla huomasin muun muassa hömötiaisia ja hippiäisiä. Perillä Muurlassa kiersimme joenvarren lenkin. Kara pysytteli piilossa mutta jokivarressa yllätti vuorihemppo ja joen kylänpuoleisessa päässä huomattin pari viherpeippoa. Kirkon kulmilla oli sinitiainen ja kylän laidalla töyhtötiainen. Kaikkiaan laskin taas kahdeksantoista lajia päivän mittaan.





Seuraavana päivänä satoi taas lunta, tuuli pohjoisesta ja pakkasta oli asteen verran. Runsaan parin tunnin kierroksen tein taas Halikonlahdelle, vuorihemppoparvi oli paikallaan lietealtaiden tuntumassa ja tunturikiurut omallaan tien varressa. Viherpeippoja laskin nyt seitsemän päivän mittaan.

Kahdeskymmenesyhdeksäs päivä lähdin uusimaan edellispäivän kierrostani Muurlaan, nyt fillarilla käytin siihen koko valoisan ajan yhdeksästä yli kolmeen. Pakkasta oli asteen verran, tuuulta ei juurikaan, taivas pilvessä ja ajoittain pudotteli vähän lunta.

Marttilankadun varressa oli edelleen sama urpiaisparvi, nyt siinä mukana vihervarpusia ja peippoja. Muurlan kirkonkylässä oli noin 25 punatulkun parvi. Muurlanjokivartta kompatessa löytyi nyt koskikara, kuusi heinäsorsaa, yksi peippo ja yli 40 viherpeipon parvi. Edempänä jokivarressa löytyi kymmenen teeren parvi ja neljän peltopyyn porukka.

Tien varressa huomasin kolme närheä ja jälleen tiaisparvissa muutaman hömötiaisen ja hippiäisen. Päivän lajimääräksi sain yhdeksäntoista.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.