30.12.2018

Salon talvilintuja laskemassa


( hali on vakiintunut Salon joululaskentoihin )


Lauantaina (29.12.2018) laskimme Lähteenojan Jarin kanssa Halikonlahden talvilintureitin. Olin kuluvan joulukuun aikana käväissyt pari muutakin kertaa Salossa, ohi ajaessani. Joulukuun kahdeskymmenes pysähdyin toviksi Korvenmäen kaatopaikan laidalle ja satuin huomaamaan paikallisen hiirihaukan korppien ja varisten joukossa. Lokkeja ei paikalla ollut.


Toisen kerran käväisin pikaisesti jouluaattona perinteisellä hautausmaakierroksellani Halikonlahden puhdistamon vaiheilla. Silloin puhdistamon ojassa oli peräti kolme punarintaa ja seuraavassa ojassa peukaloinen sekä koskikara. Viimeksi mainittua lintua en juuri muista aiemmin Halikonlahdella nähneenikään. Varmaan se siellä tavattu on muttei kovin monesti.


Tuo käynti toi tietysti laskentaan paineita nähdä vähintään nuo lajit. Kovin me noita sulaojia seurasimme ja reunoja komppasimme mutta mitään noista emme kuitenkaan laskentaan saaneet. Kymmentä yli yhdeksän aloitimme juuri noilta tienoilta mutta koska laskettavana oli reitti, ei siihen voinut kovin kauaksi aikaa jäädä. Lintuja kuitenkin oli parhaiten juuri tuolla alkuosuudella. Naakkoja parveili edestakaisin satoja, järkeväksi arvioksi sain lopulta noin kahdeksansataa ja retken loppusummaksi 849 kun myöhemmin huomatut pikkuporukat lasketaan mukaan. Variksia oli vajaa sata, puluja kaupungin suunnalla noin yhdeksänkymmentä ja Joensuun pelloilla pyöri noin 170 urpiaisen parvi.


Myös fasaaneista lähes kaikki näkyivät tuolla alkuosuudella ja matkalla lintutornien kautta Halikonjokisuulle. Paras havainto taisi kuitenkin olla kahdentoista peltopyyn parvi joka nousi Joensuun pelloilta ja lensi vähän matkan päähän maissiviljelmän uumeniin. Jossakin välissä ohilentävä merikotka sekoitti kunnolla paikalliset linnut ja oli hyvä syy jatkaa matkaa.





( nämä nyt ovat yhtä villejä ja vapaita kuin fasaanitkin, joista pinnoja kovin lasketaan... )


Pari heinäsorsaa nousi ylös sulaojasta läheltä Halikonjokea, sinitiaisia sekä talitiaisia liikuskeli pensaikoissa ja altaiden ruoikoissa. Pikkuvarpuset löytyivät hajallaan vanhojen lietealtaiden ympäristöstä ja lähistöllä lensi yli viherpeippoja sekä keltasirkkuja. Pengertie Vuohensaareen oli odotetun linnuton, Vuohensaaressa sentään Sepon ruokinnalla hyvänlaisesti tali- ja sinitiaisia sekä käymässä pari töyhtötiaistakin. Kolme närheä metelöi kovin lähimetsässä. Jatkokierros Vuohensaaressa tuntui vähän köyhältä, vain muutama hippiäinen ja tikoistakin vain kaksi keskenään kahinoivaa palokärkeä. Korppipari pyöri tienolla koko ajan, ainakaan emme uskaltaneet tulkita niitä enemmäksi kuin kahdeksi jotka yhtaikaa näimme. Puukiipijän löysimme mutta metsän tiaisia ei ollut enempää kuin mitä ruokinnalla jo vastaan oli tullut.


Linnuton taival oli taas pengertie takaisin Saloa kohti. Hyvin tyhjää oli altaiden reunakin kunnes taas tulimme reitin alku- ja loppupisteelle. Muutama harmaalokki sentään tuli jostakin kaupungin suunnalta ja joku niistä jäi lahden jäällekin lepäilemään. Lähtöpisteessä oli nyt iso parvi urpiaisia ja niiden mukana muutama hemppokin, mutta kun parvi lähti pois Joensuun peltojen suuntaan, tulkitsimme sen samaksi kuin aamulla näkemämme. Salon WA-ryhmässä oli viestitetty laskentamme aikana myös tuulihaukasta ja mustavariksesta mutta emme kumpaakaan reitiltä onnistuneet näkemään, toista varten olisi pitänyt käydä vähintään Katkiluodonkadulla ja toista hakea Satamakadun alkupäästä.


Kaikkiaan näimme 24 lajia ja 1382 lintua reitillä. Lajimäärä vastaa Jarin laskemaa pitkän ajan keskiarvoa ja sama on keskiarvo myös nykymuotoisella lyhyellä reitillä joululaskennoissa. Runsain oli siis naakka, kakkosena urpiainen, kolmantena varis 97 ja nelosena pulu 92 linnulla. Yhden linnun lajeja olivat merikotka, puukiipijä, musta- ja räkättirastas.


Paluumatkalla käväisin turhaan etsimässä hiirihaukkaa Korvenmäeltä. Kettulan ja Varesjärventien välimaastossa oli lennossa seitsemän teeren parvi, jouluaattona olin samassa paikassa nähnyt neljä teertä koivun latvassa.


Sunnuntaina oli tarkoitus laskea Salon kaupunkilenkki, mutta sen kiertäminen oli peruttava Jarin sairastumisen takia. Nyt luvataan taas pariksi päiväksi huonoa säätä...

***






( jo neljä vuosikymmentä nämä ovat olleet kotonaan Halikonlahden lietealtaiden ympäristössä )


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.