25.12.2018

Neljä vuosikymmentä sitten CXL



( meneekö koko vuosi Rauhan sairaalassa pelkkiä puluja tarkkaillen )


Vuonna 1978 oli joulukuun puolivälissä ollut jo kolmenkymmenen asteen pakkasia. Päivät kuluivat Rauhan sairaalassa vanhustenosastolla. Vain lyhyesti oli aikaa katsella mitä ulos kuului, kuten 22. joulukuuta kun kävin lyhyesti Imatralla huoltokeikalla. Pakkaset olivat hieman hellittäneet mutta tuuli yltynyt kovaksi ja sen mukana satoi tiukasti lunta. Kahdeksankymmenen tilhen parven sentään huomasin Imatran Keskusliikenneasemalla.

Puluja olin ehtinyt sentään seurata Rauhan sairaalan alueella. Idästä niitä näkyi sinne tulevan eli varmaan Imatralta. Kerrankin saapui ensi 25 ja heti perään 15 linnun parvet. Näin myös niiden lähtevän joskus takaisin itään.

Jouluaaton aattona 23.12.1978 oli päivällä aikaa ja niin sitten tein pienen tutustumiskävelyn Joutsenon kunnan itäosiin. Rauhan sairaalasta kävelin Korvenkylään, sieltä Veromaanlammen ohi Aholaan ja sieltä Korvenkylänmäen kautta takaisin. Pari tuntia tuossa meni, viiden asteen pakkasessa, heikossa pohjoistuulessa ja lumisateessa.

Pulun huomasin taas Korvenkylässä. Oli siellä muitakin taajamalintuja kuten harakoita, variksia, punatulkkuja, varpusia, keltasirkkuja ja talitiaisia, ja vielä yksi räkättirastaskin, räkätin ääntä kuulin myös Korvenkylänmäellä. Pari pyytä oli varmaan pariutuneena Saahamäellä. Saman mäen laidassa oli 150 urpiaisen parvi, edempänä reitin varressa pari pientä ryhmää lisää. Käpytikkoja oli kolme pitkin matkaa. Metsäosuuksilla oli yhteensä parikymmentä töyhtötiaista ja saman verran hömötiaisiakin. Hippiäisiä huomasin kymmenkunta, ainoan puukiipijän Reikonmäellä. Siellä oli myös närhi. Käpylintuja huomasin kolme, parin ja yksinäisen, niiden lajia en määrittänyt.

Joulun olinkin sitten taas tiiviisti töissä. Osastolla kävi paljon asukkaiden omaisia ja kun yksi hyvin huonokuntoinen potilas kuoli siihen jouluhumun keskelle sairautensa uuvuttamana, oli haastetta riittämiin yrittää hoitaa asia siten ettei se häiritsisi kenenkään muun joulutunnelmaa.


***


( olipa sentään urpiaisia, ne viihtyvät mainiosti kolmenkympin pakkasissa )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.