1.12.2018

Lintuja vihoistani CXXXIV


( hippiäisiä oli taas vaikka laji kuoli lähes kokonaan Suomesta edeltäneenä kovana talvena )



Kolme vuosikymmentä sitten marraskuun viime päivät sujuivat paitsi töissä, myös lähiretkillä Länsi-Vantaalla. Marraskuun 29. päivä oli pakkaspäivä, kuusi astetta, tuuli oli reippaan jäätävää koillisesta, pilvipeite oli paksu ja sen alla tuiskusi lunta.

Pari tuntia silti ulkoilimme, mie ja koiramme Miska. Käyntimme suuntautui Petikon etumetsän lintulaudalle joka olikin syöty tyhjäksi. Sinne lisäsimme ruokaa. Lintuja oli Martinlaaksossa tuttuja kaupunkivakion lajeja, Vehkalammin takaa tuli sitten vastaan punatulkku, keltasirkku, fasaanikin ja lintulaudan metsässä pari hippiäistä.

Kierroksemme jatkui Hermaskärinkallion takaa Petikonmäen ympäri ja teollisuusalueen poikki Varistoon mistä kävelimme melko lailla suorinta tietä takaisin. Metsästä löytyi päivälle uutena vain hömötintti, asutusalueelta paikkasimme vain kaupungin peruslajiston puutteita kuten viherpeippo ja varpunen.

Sää ei ollut palatessamme yhtään kivempi, tuuli oli vain yltynyt. Päivän lajimäärä jäi kahteentoista ja yksilöitäkin tuli listalle vain 84. Talitiaisia oli 26, variksia 22, muut jäivät kauas taakse.

Marraskuun viimeisenä oli kai ajatus lähteä Martinlaakson itäiselle vakiolenkille, mutta eilisen ”hirmumyrskyn” - sellaista hypetettiin mediassa – jälkeen oli tilalle tullut pakkanen, kuusitoista astetta, tuulikin oli yhä koillisessa ja tuntuvaa.

Retkemme jäikin runsaasen tuntiin, kun Miskan tassut keräsivät itseensä jääpaakkuja joiden jatkuva irroittelu alkoi haitata oleellisesti etenemistämme. Kierros typistyi Sanomalan, Kivimäen ja Laajavuoren kierrokseksi.

Lintulajeja tuli vastaan kymmenen, sen verran niitä on vihkoon merkitty. Talitiaisia ja varpusia oli kolmisenkymmentä, variksia parikymmentä. Palokärki oli varmaan se paras havainto, mustarastaita oli kaksi Kivimäessä, hippiäisiä kolme Martinkyläntien varressa.

Töihin lähtiessä iltapäivällä pakkasta oli yhä yksitoista astetta, tuulista oli ja selkeää. Maunulassa Eläinten hautausmaan ruokintapaikalla huomasin yhden mustarastaskoiraan.

***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.