2.9.2018

Neljä vuosikymmentä sitten CXVIII





( tuulihaukka kelossa)


Vuonna 1978 olimme saapuneet Sepen kanssa elokuun viimeisenä päivänä Jurmosta takaisin mantereelle, matkalla ei ollut erityistä näkynyt, vain tuulihaukka Korppoon Björkön kohdilla. Saloon olin saapunut iltakahdeksan maissa.

Seuraavana päivänä, syyskuun ensimmäisenä, käväisin kolmen tunnin retkellä Halikonlahdella puolenpäivän jälkeen. Tutut lajit olivat vastassa, neljä harmaahaikaraa Viurilanlahden lietteillä, kaksi nuorta ruskosuohaukkaa, kalasääski sieppasi kalan mukaansa ja jatkoi matkaa lounaaseen, tietysti lounastamaankin. Kaksi räyskää kierteli lahdella, samoin kaksi kalatiiraa.

Kahlaajista runsain oli yllättäen pikkusirri 90 yksilöllä, suokukkoja oli 80. Lapinsirrejä oli enää neljä, suosirrejä kymmenen aikuista, osalla puku vaihtumassa. Taivaanvuohia löytyi 22, liroja viisitoista, rantasipejä kaksi. Sirrien joukossa katkokäveli viisi tylliä ja yli lensi yksi töyhtöhyyppä.

Pääskyjä oli vielä kahdeksansataa, niistä yksi törmäpääsky. Terviksiä kierteli taivaalla satakunta. Sinirinta raksutteli lietealtailla, paljastui naaraspukuiseksi. Pikkulepinkäisiä oli päivälevolla kolme, talitiaisia oli viiden parvi altailla kiertelemässä. Viherpeipoista ja hempoista keräymäparvet olivat vasta alullaan, naakkoja sentään jo kolmesataa.

Puolisukeltajasorsia oli noin tuhatviisisataa, niistä viisikymmentä jouhisorsaa, lapasorsia ja haapanoita satakunta, taveja parisataa ja heinäsorsia kai loput. Viisikymmentä tukkasotkaa ui altaiden aukkopaikoilla, saman verran myös telkkiä, silkkiuikkuja kymmenkunta.


( Jussi käymässä päiväennätyksen kimppuun )

Syyskuun toisena kävin sitten Karhumäen Juhanin mukana katsomassa mitä Muurlan Pitkäsuon ympäristön uuttukyyhkyille kuului. Hyvinhän niillä meni, Jussi tarkasti seitsemän koloa joista rengasti viisi kertaa kaksi poikasta. Kaksi koloa oli tyhjiä, mutta aamupuolella hän oli jo ehtinyt tarkastaa muutaman pesän ja tuon päivän rengastusmäärä, 17 poikasta, taisi olla hänen siihenastinen päiväennätyksensä.


( nämä kiipeilykuvat siis tasan neljänkymmenen vuoden takaa )

Muitakin lintuja näkyi, Karhunkankareen laidassa touhusi varpushaukan lentopoikue, Pitkäsuon keloon laskeutui toviksi tuulihaukka muutoltaan lepäämään. Palokärki kuikutti pari kertaa suon reunametsissä, pari käpylintuparvea kuului lentävän yli ja kallioiden männyissä päivysti kolme harmaasieppoa.


***



( Pitkäsuon kyyhkyt pesivät usein luonnonkoloissa )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.