20.7.2018

Lintuja vihoistani LXXVIII




( varpushaukka kaupungissa )


Palataan kolmen vuosikymmenen taakse. 18.7.1988 tein taas lyhyen retken Martinlaakson lähistöllä. Helle jatkui, lämpö kolmissakymmenissä kuten nytkin. Tuuli oli idässä ja ukkosen oireita ilmassa.

Ehdin käydä heinäkuun toisena päivänä löytämälläni laulurastaan pesällä, ihan oikeaan aikaan, kolme poikasta rengastin sieltä. Neljäs kuoriutumatta jäänyt muna oli kadonnut. Pajulintukin varoitteli taas Raappavuoressa mutta aikaa etsiä sen pesää ei ollut. Korppi lensi Raappavuoren yli ja kotipihan tuntumassa lensi ohi varpushaukka, saalista kai etsivä.

Seuraavana päivänä ehdin lyhyelle lenkille Friimetsän laitaan. Lehtokertun pesässä oli neljä poikasta, ehkä juuri sen verran pieniä että päätin odottaa vielä pari päivää ennen rengastusta. Autoon kävin vaihdattamassa uudet öljyt. Loma oli alkamassa ja tarkoitus oli lähteä käymään vähän kauempana. Karin luokse Ouluun olin saanut reittiohjeet.

Autoilua olin harrastanut sen verran että muutama raato tieltä oli vastaan tullut. Nuori naurulokki oli tämän ajan tyypillinen uhri, samoin nuori varis. Fasaanin poikanenkin oli kuollut Kaivokselan luona, siili Martinlaaksossa oli hyvin tyypillinen löydös tielle kuolleena.

Koko kesän jatkunut tiivis pesien etsintä oli nyt tuottanut juuri ja juuri yli 200 rengastusta, yhtä vaille kaikki poikasista. Tuhoutuneissa pesissä olisi ollut moninkertainen määrä, ehkä tuhatkunta lisää, mutta tuo korkea hävikki tuli pian hyvin selväksi. Se tuntui olevan erityisesti tämän kaupunkiasutuksen syytä.

***


( juuri lentämään oppineita naurulokkeja kuolee joukoittain teille )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.