5.7.2018

Lintuja vihoistani LXXIV


( tänäkin kesänä harmaasiepoilla on jo poikasia lennossa )



Kolme vuosikymmentä sitten 3.7.1988 miulla oli vapaapäivä ja aikaa käydä Kiikalannummella tarkastamassa pönttöjä ja seuraamassa muutenkin lintujen pesintää. Hellettä riitti sielläkin, 25 astetta, ilma oli kosteaa mutta aamu aurinkoinen. Päivällä pilvistyi ja tuuli lounaasta yltyi. Käkipönttöni olivat lähes kaikki tyhjiä, vain yhdessä oli harmaasiepon pesä, tyhjä, ja toisessa ampiaispesän alku, sen hävitin. Hyyppärän etelälaidan hiekkakuopan tuntumassa oli ileinen hernekertun pesä kuusentaimen sisässä, siinä yksi muna. Käpylintuja lenteli männyissä kolme pikkuporukkaa. Tiilitehtaan eteläpuolella viimeisellä hiekkakuopalla pesi 250 parin törmäpääskykolonia.

Jatkoin matkaa Saloon ja Halikonlahdelle. Lietealtailla oli kolmella kalatiiraparilla poikaset. Vedenpuhdistusaltailla ui lapasotkanaaras ja kaksi naarasallia, uloimmassa altaassa varoitteli liejukana. Kyhmyjoutsenparilla oli pienet poikaset. Harmaasorsakin oli saanut poikasia lahdella ensi kertaa, yhdeksän poikasen porukka oli kakkosaltaalla. Hellesäässä kahlaajia oli vähän, parikymmentä liroa, pari valkovikloa ja punalajkavikloa, viisi suokukkoa. Kävin vielä läheisellä Kärkän hiekkakuopalla katsomassa että parikymmentä törmäpääskyparia pesi sielläkin.


( nuoruudessani kalatiira ei pesinyt vielä Halikonlahdella )

Autoillen huomasi myös liikenteen uhreja, naurulokkien poikasia oli jäänyt tielle niin Espoossa kuin Vuohensaarentielläkin. Varis, ilmeinen poikanen, oli kuollut Suomusjärven Ahtialassa, ja Nummen kirkonkylän kohdalla todistin kun keltasirkkukoiras törmäsi kohtalokkaasti juuri edelläni ajaneeseen autoon.

Neljäntenä päivänä lämpö nousi yhä 24 asteeseen, sadekuuroja oli tullut eilisestä illasta alkaen. Kävin iltasella lyhyellä kierroksella, ensin Varistossa tarkistamassa pari päivää sitten löytämäni pajulinnun pesän pyörätien varresta. Se oli säilynyt ja nyt merkitsin myös kaksi pienintä poikasta renkain. Lähempänä Martinlaaksoa kävin löytämälläni punakylkirastaan pesällä ja poikaset olivat siellä kuoriutuneet, ikää niillä noin neljä päivää joten oli tultava vielä uudestaan niitäkin katsomaan. Viereiset pajulinnun pojat olivat jättäneet pesän ja siirtyneet parikymmentä metriä.

Myllymäen rautiaispesässä oli edelleen kolme munaa, viileitä joten ehkä hylättyjä. Kultarintapari varoitteli kovin ruokaa nokassa, pesä oli nuoressa koivutiheikössä, hankalassa paikassa. Pajulinnulla ja harmaasiepolla oli samoilla tienoilla maastopoikueet.


*** 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.