5.6.2018

Neljä vuosikymmentä sitten XCV







Viidennen päivän aamupuolen (5.6.-78) kertasin eteläpuolen rantalinnuston kartoitusta. Lämpö nousi taas hellelukemiin ja aamun jälkeen päätin käväistä päivällä Varesjoen notkossa. Idänuunilintu lauloi vanhalla paikallaan Pusanojan suulla, muuten ihan samalla paikalla on nytkin, neljä vuosikymmentä myöhemmin, idänuunilintu, tuskin sama, tuskin edes sukua mutta paikka vain vetoaa lajiin niin että aina joku sen edustaja pysähtyy sille kesäänsä viettämään. Mustapääkerttuja lauloi notkossa kolme, sirittäjiä kaksi. Metsäviklo hätäili myös Pusanojan suulla. Pyy karkasi ryteikön suojasta ja puukiipijän pesäkin löytyi.




Hiljaistahan notkossa oli jo iltapäivään tullessa. Kanahaukkaemo tuli kyllä jo tielle asti vastaan käkättämään pesältään. Kulorastas varoitteli läheisellä mäntykankaalla ja toinen Nummenharjulla. Kiikalan Härjänvatsan kohdalla oli fasaani jäänyt auton alle kantatiellä. Vaisun oloinen mehiläishaukka saalisteli puiden lomassa Laviavahanmäen laitametsässä, kaiketi revirilleen asettunut. Käpylintuja liikehti eri puolilla kävelyreittiä viitisen pikkuryhmää, ruokailivat männiköissä ja vaikuttivat muutenkin isomman lajin edustajilta.



( tukkasotkan pesä )

Valokuvia notkon käynnillä otin aika säästeliäästi, en juuri lähtenyt notkon pohjalle komppaamaan. Vuotta aikaisemmin vietin viikon samoihin aikoihin notkossa, tällä kertaa kevät oli edennyt pidemmälle. Koivut ja lepät olivat jo kunnolla lehteytyneet, valkovuokot ja rentukat lakastumassa ja saniaisten lehdet lähes kokonaan auki.

Illalla palattuani kurkistin vielä Omenajärven selälle. Kaksi sääkseä kalasteli, toinen saikin kalan mutta toinen joutui lähtemään idemmäs ilman saalista. Hyyppä lensi etelään järven yli ja illalla samaan suuntaan kuului lentävän kuovi.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.