28.6.2018

Lintuja vihoistani LXXI



( Mäntsälän mökkimaisemassa )


Kolme vuosikymmentä sitten vietin juhannusta Mäntsälässä, exän kanssa perheretkellä vuokramökillä. Aiemminkin olimme kerran tuolla olleet joten paikka oli tuttu. Koko juhannusviikonlopun oli kohtalainen 30 asteen hellekausi. Välillä ohi meni ukkoskuuroja mutta yleisesti ottaen lomasäätä tämä oli.



Rannassa oli vene joten aikaa kului myös Sääksjärvellä soudellen. 24.6. tuolla järvellä mukavin tuttavuus oli lepäilevä mustalintukoiras, joka päästi veneemme ihan viereensä ihmettelemään. Nuolihaukka pesi jälleen järven rantametsässä. Itse järveltä löytyi silkkiuikkupoikue ja vielä yksi munapesäkin. Itäpäässä hätäili metsäviklo, järven rannoilla oli lisäksi kolme paria rantasipejä poikineen. Lokit ja tiirat kävivät vain kalastamassa järvellä. Rannasta löytyi närhen lentopoikue ja harmaasieppokin oli saanut poikasensa lentoon.



Juhannuspäivänä kävimme kurkistamassa läheisellä Pukkilan Kanteleella. Luhtahuitti oli äänessä, ruskosuohaukkakoiras saalistamassa. Pikkulokkeja näkyi ja kuului pari, punajalkaviklo varoitteli. Rytikerttunen lauloi reviirillään. Avovedessä näkyi tukkasotkia, nokikanoja ja silkkiuikkuja. Muitakin vesilintuja oli mutta vastavalossa jäivät pääosin määrittämättä. Sääksjärven lähistöllä kurkipari harrasteli yhteishuutoja aamulla ja illalla, päivällä yli lensi hiirihaukka. Kolme tai neljä käkeä kukkui eri puolilla Sääksjärveä ja ukkosten jälkeen yli muutti jokunen kuovi.




Sunnuntaina löytyi Sääksjärven rannasta lehtokertun maastopoikue, pari poikasta sain kiinnikin ja renkaat niille jalkaan. Olivat retken ainoat rengastukset. Ei retkellä kuitenkaan täysin irti pesijöiden seuraamisesta päässyt, käpytikkoja oli ainakin kaksi paria, kirjosiepolla pesä pöntössä, töyhtötiaisilla kaksi lentopoikuetta, käenpiialla yksi ja mustapääkertuilla kolme tai neljä reviiriä. Illaksi tulimme takaisin Vantaalle ja iltakävelyllä koiran kanssa lupaava pajulinnun pesänetsintäprojekti päättyi alkaneeseen ukkoskuuroon. Se kannusti taas siirtymään pesänetsintähommiin kunhan uusi viikko taas alkaa.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.