25.4.2018

Viisi vuosikymmentä sitten LVIII


( siitähän tuli monipäiväinen vieras )



Huhtikuu 1968 jatkui työn ja koulun täyttämänä, silti joka päivältä löytyi aikaa linturetkellekin. 23.4. olin Halikonlahden ja Vuohensaaren maisemissa neljä tuntia iltapuolella. Haarapääskyjä oli kolme vedenpuhdistusaltailla, lahdella lisäksi metsäviklo ja neljä selkälokkia sekä harmaapäätikka Vuohensaaressa. Vuodelle uutena lajina löytyi sinisuohaukka, sekä koiras että naaras kiertelivät Viurilanlahden puolella. Ajanpuutteen huomaa siitä että muistiinpanoni lyhenevät, tältä päivältä en merkinnyt ylös säätietoja enkä muitakaan näkemiäni lintuja vaikka lajimääräksi olen kirjannut 47. Ilta kai kului läksyjä tehden...

Seuraavana päivänä 24.4. tein samoille tienoille nyt runsaan kahden tunnin käynnin, lämpöä oli kahdeksan astetta, tuuli lännessä ja pilvipeite hajosi illan myötä lähes kokonaan. Lajeja olen merkinnyt nähdyiksi viisikymmentä.

Muistiin merkitsin petolintuja, kaksi tuulihaukkaa altailta, joku suohaukka Viurilanlahden puolella, ehkä eilinen sinisuonaaras. Kaksi kalasääskeäkin kävi evästä hakemassa lahdelta. Keväälle uutena lenteli altailla rantasipi, metsäviklokin oli paikalla, samoin neljä punajalkavikloa, ne jo pesiviä. Kaupungin yli lensi päivemmällä kahdeksan hanhen aura.




Seuraavana aamuna oli aikaa käydä retkellä heti lehdenjakolenkin päälle. Edelleen lämpöä oli kahdeksan astetta (8,5 jos tarkkoja ollaan), tuuli lännessä ja taivas lähes pilvetön.

Sinisuohaukkanaaras kävi nyt Salon puolella Halikonjokea mutta lensi pian takaisin Viurilanlahden pelloille, kevään toinen nuolihaukkani oli tullut Vuohensaareen. Vedenpuhdistusaltailla oli paitsi taas uivelopari, myös kevään ensimmäinen heinätavipari. Valkoviklot pitivät ääntä Salonjoen suiston eteläpuolen niityllä. Päivän lajimääräksi olen laskenut 49.

Seuraavana päivänä 26.4. oli sitten sen verran ilmeisesti koulukiireitä etten ehtinyt retkelle lainkaan. Edellisestä välipäivästä olikin jo aikaa. Vuoden mittaan näkemäni lajimäärä oli noussut jo lukemaan 91. Vaikken pinnoja kerännytkään, alkoi sadan lajin saavuttaminen ennen vappua näyttää ihan realistiselta, kunhan nuo työt ja koulut eivät haittaisi harrastamista...


***


( aina mukava nähdä näitä )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.