12.4.2018

Taas hanhia pelloilla




Syksyllä ihmeteltiin kun erityisesti valkoposkihanhet kokoontuivat joukolla sateiden turmelemille pelloille.



Nyt on vuorossa perinteinen kevättulvien aika täällä etelässä ja taas on pelloilla hanhia,




niiden väri vain on vaihtunut ruskeaksi tai "harmaaksi" kun ansereista harmaina hanhina lintupiireissä puhutaan.



Rannan tuntumaan tulivat perinteisesti ensimmäisinä meri- ja kanadanhanhet,




nyt eniten näkee metsähanhia, niitä muutolla rannikolla ja lepäilemässä tulvivilla jokivarsilla ja joenvarsipelloilla nyt maan lounaisosassa jonnekin Porvoon tasolle asti itään.



Viimevuotinen huippupaikka Elimäenjärvellä on vielä jäässä mutta Pukkilassa ja siitä Orimattilaan päin on nyt tulva huipussaan ja parvet suuria.



Vaikka kotimaisen metsähanhikannan muutto on nyt parhaimmillaan ja idemmäs menevien tundrametsähanhien vasta kasvamassa, parvet ovat jo nyt hyvin rossicus-voittoisia.




Tosin rossicuksen määrittäminen täsmällisesti taitaa vielä olla harvinaista hommaa, bongareita se kyllä kiinnostaa koska he ovat taas vääntämässä siitäkin itselleen uutta "lajia".



Helpommin parvista huomaa tundrahanhet, ne ovat selvästi koreampia. Sekaisen ne viihtyvät metsureiden seassa ja niiden muutto on vielä selvemmin vasta tuloillaan.





Vanha kotisoittemme metsähanhi on valitettavan vähissä täällä pääkaupunkiseudulla, sellaisia näkee enemmän lännempänä. Siellä on pääkaupunkiseutua enemmän vielä läntisempää lyhytnokkahanhea. Sen suurimmat parvet näkyvät aikanaan Pohjanlahden perukassa kun kevät sinnekin kunnolla ehtii. Täällä sitä ei kuviin löydä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.