29.3.2018

Neljä vuosikymmentä sitten LXXIV







Myös neljä vuosikymmentä sitten kevät vm -78 oli maaliskuun lopulla vielä heikoissa kantimissa. Perjantaina 24.3. olin aamun töissä ja työmatkalla Katajanokalta Sörnäisiin näin kahdesti varpushaukan. Iltapuolella sitten lähdinkin vanhempien luo Saloon.

Salon Seudun Luonnonsuojeluyhdistys myi lauantaina pönttöjä Salon torilla, myymässä aamukahdeksasta lähtien olivat muun muassa Karhumäen veljekset ja miekin siinä mukana seisoskelemassa. Jutustelijoita tuolla torilla aina enemmän oli kuin ostajia, nykyisin yhdistys myykin pönttöjä Halikon Prisman parkkipaikalla missä kauppa käy paremmin. Siinä torin yllä huomasin kahdesti ylilentävän varpushaukan, kolme etelään lentävää kottaraista, pari kiurua menossa samaan suuntaan, samoin kuin kaksi mustavaristakin. Yhden aikaan laitoimme tavarat kasaan ja lähdimme kotiin.

Mie tosin vain käväisin siellä ja jatkoin saman tien Halikonlahdelle, sinnehän ne torin yli lentävät muuttolinnut olivat kai menneet. No, vähän sielläkin lintuja oli, pari pulmusta altailla, kiurun ääntä kuului taivaalta, matkalla lahdelle Asemapuiston ruokinnalla oli kaksi järripeippokoirasta ja kolme peippoa.




Väkeä lahdella oli enemmän kuin lintuja. Sällylän Sepe oli ollut siellä jo aamusta ja nähnyt viisi pulmusta sekä ampuhaukan. Oli siellä kaksi tunturikiuruakin ja nyt vihdoin Sepe sai niistä elämänpinnan itselleen, kuulemma numero 229. Rainer Lahtinen oli myös paikalla, kertoi nyt pihallaan Perttelissä talvehtineesta rautiaisesta. Sundellin Juhani oli taas nähnyt eilen lahdella tuulihaukan. Edelleen Ketolan Eero kertoi että Hyvonin tehtaan lähellä oli kolmenkymmenen järripeipon parvi ja toinen samankokoinen parvi Joensuunkadulla. Miulla ei ollut muuta nokitettavaa kuin yksi tikli Mököistenmäestä.

Sunnuntaina 26.3. piti sitten tehdä tuo Halikonlahden retki uudestaan. Noin viisituntisella kierroksella oli mukana Sundellin Juhani. Sinä aamuna olivat sen kevään ensimmäiset lokit paikalla, viisi merilokkia, kolme harmaa- ja yksi naurulokki. Peippo ruokaili Vuohensaarentien varressa, kottaraisia lensi yli kahdenkymmenen linnun parvi, kiuruja kymmenen, variksiakin kuuden muuttajan porukka koilliseen. Vuohensaaressa lauloi puukiipijä.

Joensuun kartanon puistossa oli kaksi puukiipijää lisää, myös kaksi närheä ja palokärki ja jokivarressa lauloi lapinharakka. Palasimme takaisin lahdelle ja joukkoomme liittyi myös Virtasen Kimmo. Tuulihaukkakoiras näkyi nyt meillekin, naurulokki oli saanut seuraansa lajikumppanin. Isokoskelo tuli lounaasta ja laskeutui altaan pieneen sulaan. Kiuruja muutti nyt etelään kymmenkunta ja Vuohensaarentien varressa kolmosaltaan laitamilla lauloi päivän toinen lapinharakka. Nämä nyt olivat innostuneet pitämään pitkään reviiriään paikoillaan.

Illalla palasin taas Helsinkiin ja työviikon mittaan tein havaintoja vain työmatkoilta. Pari räkättiä, naurulokkeja, eikä juuri muuta.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.