25.3.2018

Lintuja vihoistani LII





Aamu Jurmossa 25.3.1988 aukesi pilvisenä parin asteen pakkasessa. Tyyntä oli, pientä sumuntapaista mutta pari kilometriä sentään näki. Lähdin aamulla kyläkierrokselta länteen päin. Kylällä oli kiuruja, kottaraisia ja yksi naakka.

Länsireitin laskin kun sinne ehdin. Pulmusia oli parina ryhmänä viisi lintua, pari harmaalokkia ja korppipari, varmaan eilinen. Yli muutti kahdeksan harmaalokkia ja yksi isokoskelo. Länsiriutalla käynti tuotti enemmän lintuja, meri- ja harmaalokkeja ja isokoskeloita jokaista toistakymmentä, koskeloiden joukossa yksi uivelonaaraskin. Kolme varista miehitti jo länsipään saaria.

Palailin tyhjää etelärantaa kylälle päin, siellä käväisi helikopteri yhdeksän tietämillä. Kylällä kottaraisia oli aamuista enemmän, samoin kiuruja, yksi kangaskiurukin löytyi ja peippo. Naakka oli saanut kaverin ja kaksi sepelkyyhkyä oli myös tullut jostakin paikalle.

Lämpö oli noussut nollaan, tuuli virinnyt koillisesta, pilvistä oli edelleen ja nyt satoi kohtalaisesti luntakin. Näkyvyys oli pudonnut kilometriin. Korppipari oli nyt männikössä, samoin pari varista ja käpytikka. Leppälehdossa oli kaksi varista lisää ja kolme talitiaista. Yli muutti pulmunen länteen ja pari harmaalokkia näkyi sekä saaren pohjois- että eteläpuolella.

Itäreitille ehdin ennen puolipäivää. Pulmunen oli ainoa lintu jonka sillä havaitsin, yli sentään meni taas pari harmaalokkia ja kaksi telkkää, Leppälehdon itäosan yli lisäksi vihervarpunen itään. Palasin kylän kulmille sopivasti kun merivartijat räjäyttivät Sorgenin rantaan ajautuneen torpedon. Liekö sillä ollut vaikutusta kun näin kohta mustavariksen, kolme uuttukyyhkyä ja kahdeksantoista kiurun parven.

Ruokailutauon jälkeen käväisin katsomassa Sorgenin tilannetta, pulmunen sieltä löytyi. Illalla parvi variksia saapui männiköön yötä viettämään. Koko päivänä huomasin 21 lajia. Kevät antoi vielä odottaa.


*** 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.