31.12.2017

Neljä vuosikymmentä sitten LVI





( yksi tämänpäiväisen laskennan hippiäisistä juuri lentoon lähdössä )



Päivälleen neljä vuosikymmentä sitten vuoden 1977 viimeisenä päivänä kävin laskemassa silloisen Suomusjärven talvivakioreittini Lahnajärven – Johdesuon – Kettulan maisemissa kolmannen kerran. Laskenta-aika kello 9:40 – 15:10 oli hieman poikkeava koska taisin tulla reitille nyt Salon suunnasta, bussilla toki edelleen. Keli oli tuolloin kohtalaisen hyvä laskennalle, kuusi astetta pakkasta, pilvistä, heikkoa koillistuulta ja hyvä näkyvyys. Metsässä ei haitannut tuo tuulikaan. Lunta oli kymmenen, viisitoista senttiä, ei liikaa kulkua haittaavasti.

Aloitus oli varisten, parvi oli linja-autojen taukopaikan pihalla. Tiaiset olivat myös heränneet, samoin hippiäiset ja punatulkut, joita huomasin jo ennen Varesjärventien liittymää. Metsän tiaisia näkyi matkalla Varesjärvellekin, hömppärien, töyhtötinttien ja hippiäisten lisänä puukiipijä. Varpushaukka tarkkaili tilannetta metsässä, yli lensi punatulkkuja ja kolme teertä ruokaili kauempana puiden latvoissa. Kaksi käpylintuakin näkyi, laji jäi auki.

Reitin ulkopuolella pistäydyin myös Varesjärven rannan lähellä ruostelähteellä ja huomasin samalla 17 teeren parven järven jäällä, niitä en laskenut reitille mukaan kuten en muitakaan tuolla näkemiäni lintuja. Seitsemäntoista urpiaisen parvi löytyi kyllä reitille, samoin palokärki. Kettulan peltomaisemissa listoille tuli keltasirkkuja, harakoita ja pihoilta talitiaisia. Varpunenkin oli paikalla ja jopa fasaani kuului kääkäisevän.

Lahnajärven kiertäminen vahvisti talitiaisten, punatulkkujen, keltasirkkujen ja varisten lukemia ja paluu takaisin pikavuoropysäkille oli jo aika linnuton. Kaikkiaan huomasin 20 eri lajia ja 281 lintua. Kärjessä oli suvereenisti keltasirkku 110 yksilöllä, seuraavina talitiainen 26 ja hippiäinen sekä urpiainen tasaluvuin 25 yksilöllä.

***


( varpuset vähenevät, pikkuvarpuset tulevat tilalle )


Tänään luvattiin hyvää säätä joten mikäpäs sopisi paremmin kuin laskea uudestaan tuo tasan 40 vuotta sitten kierretty reitti. Nyt olin paikalla jo yhdeksältä ja urakan sain päätökseen puoli kolmelta. Pakkasta oli aste, pari, tuuli kaakon puolelta heikkoa, iltapäivällä vähän kovempaa. Aurinko ei juuri päässyt loistamaan pilvien takaa. Näkyvyys oli mainio, lunta muutama sentti, teiden jää oli sentin lumen peittämä mutta nastat kengissä pitivät mainiosti.

Jo alku lupasi hyvää kun pian lähtöni jälkeen huomasin kuusi isokäpylintua ruokailevan männikössä, hetken päästä tuli vielä viiden parvi lisää. Pian löytyi myös yhdeksän pyrstötiaisen parvi, palokärki ja pari ylilentävää tilheä. Metsän tiaisia oli melkein kuin ennen vanhaan, samoin hippiäisiä. Käpytikkoja naputteli puissa vähän väliä, metsissä ja yllä partioi korppeja. Vakiolajisto tuli kokoon yllättävän nopeasti, asutuksen lajit Kettulan kylältä missä entisen kaupan lintulaudan luona huomasin myös viisi varpusta ja neljä pikkuvarpusta samoin kuin toistakymmentä viherpeippoa.

Metsien huonoa kuntoa surkuttelin, mutta kun pääsin Karhunkorven hakkuuaukolle, huomasin yhden kuusentaimen latvassa päivystävän varpuspöllön. Otin siitä pari tuntokuvaakin. Edelleen tullessani Lahnajärven pohjoispäähän löysin puiden latvasta kahdeksan teeren parven. Keltasirkkuja, variksia ja harakoita oli asutuksen liepeillä, vanhan postin vaiheilla sitten vielä kymmenkunta sini- ja nelisenkymmentä talitiaista. Jostakin metsän sisältä kuului myös harmaapäätikan huuto.

Mielestäni hienon tuloksen saaneena saavuin jo lähelle autoa, mutta parisataa metriä ennen tuli aivan metsän pinnassa nuorehko maakotka joka lensi suoraan ylitseni pohjoiseen, järven poikki. Loistava päätös tälle lintuvuodelleni, tosin harmitti marginaalisesti että kameran olin jo ehtinyt pakata laukkuun.

Kaikkiaan laskennassa löysin 28 lajia ja 343 lintua. Tulos on erinomainen, siinä on kymmenen lajia joita en nähnyt neljäkymmentä vuotta sitten. Ykköstila ei ollut vaihtunut, keltasirkkuja oli 87. Kakkonenkin oli sama, talitiainen jota oli kuitenkin peräti 55 yksilöä. Hippiäisiä löytyi 28 lintua, pyrstötiaisia seitsemäntoista kun kahdeksan linnun parvi näkyi myös ihan loppusuoralla. Korppeja listasin viisitoista yksilöä, yhden enemmän kuin variksia.


***



( varpuspöllö hakkuuaukealla kuusen latvatähtenä )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.