29.12.2017

Neljä vuosikymmentä sitten LV




( varpunen oli noihin aikoihin kaupungin kiistaton ykköslaji )


Vuonna 1977 joulunpyhät sujuivat Salon talvilintulaskentareittien parissa. Joulupäivänä puoli kymmeneltä lähdin kiertämään Salon kaupunkilenkkiä Virtasen Kimmon kanssa. Pakkasta oli kaksitoista astetta, taivas lähes pilvessä, luoteistuulta jonkin verran, lunta viitisentoista senttiä. Joissa oli pikku sulapaikkoja mutta niissä ei lintuja. Tuohon aikaan reitillä oli mittaa kuutisentoista kilometriä joten kohtalaisesti kävellen laskennan ehti tehdä valoisana aikana, varttia yli kahden olimme valmiita.

Heti aluksi huomasimme tilhen, emme arvanneet että se jäisi retken ainoaksi. Pari räkättiäkin näkyi ja tietysti peruslajistoa, variksia, talitiaisia, varpusia ja punatulkkuja. Varpushaukka näyttäytyi myös heti, ehkä sama uudestaan Pahkavuoressa. Siellä listoille ilmaantuivat keltasirkut ja urpiaiset, yhdeksän harmaalokin aura lensi yli etelään. Kolme peippoa löytyi myös.

Keskustan itä- ja koillislaidalta poimimme mukaan vahvasti variksia ja varpusia. Yksittäisiä räkättejä näkyi, samoin ensimmäiset pulut, harakat ja viherpeipot. Salonjoen ylityksen jälkeen keskustan luoteispuoli tarjosi uusina fasaaneja, sinitiaisia, hömötiaisen ja vihervarpusen. Pulut , varpuset ja talitiaiset vahvistivat asemiaan.

Valtatie ykkösen alituksen jälkeen matkalla Mariansillalle merkittävimmin lisäsivät lukujaan pulut, täältä löytyi myös kolme turkinkyyhkyä. Edelleen matkalla Sairaalanmäelle löytyi käpylintu ja taas kolme peippoa. Räkättejä huomattiin edelleen vain yksittäin. Talitiaisten joukossa oli taas muutama sinitintti.

Sairaalanmäen takainen omakotialue ja Alhaisten tienoo alkoi olla jo hiljainen, varpusia pensasaidoissa, talitiaisia pihoilla, erikoisuutena vain päivän toinen käpylintu jonka ääni kuulosti kovin kirjosiiveltä, ei kuitenkaan noussut sellaisena listalle. Paluumatkalla kotiin kiriä jaksoivat ottaa vain talitiaiset ja vähän varpuset.

Kaikkiaan huomasimme 20 lajia ja 1222 lintua. Odotettu ykkönen oli noihin aikoihin varpunen 404 yksilöllä, pulu nousi kakkoseksi 336 linnulla ja talitiainen kolmanneksi 126 havaitulla. Neljäs yli sadan linnun laji oli keltasirkku ( 114 ). Räkättejä kertyi lopulta 23 mutta ei yhtään mustarastasta.


( nykyisin ei kaupunkilenkki onnistuisi ilman mustarastasta )

Tapanina vuorossa oli Sirkkulan lenkki, kymmeneltä lähdin laskemaan seuranani Sällylän Sepe. Nyt lämpötila oli nollan vaiheilla, taivas täyspilvessä, tuulta ei ollut ja viidentoista sentin lumipeitekin oli pysynyt maassa. Pientä utua ilmassa oli.

Kaukvuoresta keräsimme alkajaisiksi talitiaisia, punatulkkuja, keltasirkkuja ja vähän erikoisempina tilhen, räkätin sekä peräti kolme mustarastasta. Kolme sinitiaistakin huomattiin. Peltovoittoinen matka Pappisista Toravuorelle oli aika linnuton, vain muutama talitiainen ja varis sekä yksi punatulkku. Toravuorelta saimme listaan metsälajeja kuten hippiäisen, närhiä ja töyhtö- sekä hömötiaiset.

Pettilän kartanolta Ilmusmäelle lukujaan lisäsivät erityisesti varpuset kartanolla, talitiaiset ja punatulkut. Kanahaukka tuli listalle, samoin käpytikka, närhi ja metsän tiaiset parantelivat myös lukemiaan, pyykin ehti löytyä metsänlaitakuusikosta. Osuus peltojen halki Ilmusmäeltä vanhalle ratavallille oli taas lintuköyhempää. Talitiaisia, variksia ja varsinkin keltasirkkuja sentään löytyi lähinnä jo ratavallin varresta, uutuutena tikli. Mustarastas nousi esiin myös vanhan radan varresta.

Kaksikymmentä lajia saimme tuoltakin reitiltä, lintuja 283 mikä vastaa aika hyvin odotuksiamme. Kärkeen nousi keltasirkku 51, seuraaviksi talitiainen 41 ja varpunen 39 yksilöllä. Punatulkkuja oli 29 ja variksia 14. Tuohon aikaan reitti oli yli kymmenen kilometrin mittainen ja metsäosuuksia ei vielä ollut kokonaan hakattu. Tavallisesti se vaati suksien käyttöä, nyt lunta oli vielä aika vähän.

Vuoden toiseksi viimeisenä päivänä yritimme vielä Sepen kanssa kiertää silloisen Teijon Hamarijärven laskentakierroksen. Vaikka alku lupaili hyvää, muun muassa 250 keltasirkkua parina isona parvena, keli ja olosuhteet olivat sen verran huonot että palailimme jo ennen puoliväliä Hauenkuonon kautta takaisin Sepen autolle. Pari heinäsorsaa, muutama hippiäinen ja tiainen jäi saaliiksemme.

Strömmassa kävimme toteamassa että 150 heinäsorsaa talvehti kanavan sulassa, samoin yksinäinen harmaalokki. Kokkilassa harmaalokkeja oli neljä, muuten tyhjää. Tyhjää oli myös Vuohensaaressa ja Halikonlahdella, Joensuun kartanonpuistossa sentään kuusi punatulkkua. Sovimme että laskentoja jatkamme taas vuoden vaihduttua.


***


( keltasirkkukin on hävinnyt vähäiseen murto-osaan tuonaikaisista määristään )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.