6.9.2017

Viisi vuosikymmentä sitten XXVIII



( jouhisorsa laskeutuu )



Vuonna 1967 näihin aikoihin oli tilanne miulle uusi, alkoi opiskelu lukiossa ja samaan aikaan olin aamuyöt lehtiä jakamassa. Linturetket jäivät viikon ajaksi vähiin, havaintoja tirpoista kertyi sentään aamuisten jakelukierrosten ajalta, tosin pimeää oli tuohon aikaan jo enimmäkseen. Sää oli tyypillisen alkusyksyinen, viisitoista astetta lämmintä, aamut yleensä tyyniä ja usein sumuisia, näkyvyyttä korkeintaan muutama sata metriä.


Syysmuuttajia alkoi ilmaantua esiin, laulu- ja punakylkirastaiden vihellyksiä kuului aamuöiseltä taivaalta, punarintoja, tiltaltteja ja hippiäisiäkin alkoi näkyä Salon keskustan tuntumassa. Elokuun viimeisinä päivinä tein kävelyitä Sirkkulan suunnalla, metsälintuja oli sielläkin. Tikoista vastaan tuli käpytikka ja palokärki, mutta sellaista vaellusta kuin vuotta aiemmin oli ollut, ei nyt näkynyt.


Erikoisena havaintona huomaan, että 31.8.1967 lehdenjakolenkillä muutti yöllä Salon keskustan yli suosirri, taitaa olla niitä ensimmäisiä kahlaajien yömuuttohavaintoja jotka vähän myöhemmin houkuttelivat miut seuraamaan ilmiötä laajemminkin.


Seitsemäs syyskuuta tein kuukauden ensimmäisen varsinaisen lintukierroksen Halikonlahdelle, aamupäivällä. Sää oli kuten edellisinäkin päivinä, utuista, tyyntä ja taivas pilvessä, lämpöä viisitoista astetta. Nuolihaukka oli vielä paikalla, samoin yksi nuori ruskosuohaukka ja kaksi kanahaukkaa, jotka yrittivät kovasti saada sorsapaistia Viurilanlahden puolelta. Sorsien joukossa olen nähnyt yhden jouhisorsan.


Kahlaajiakin oli vielä, kuusikymmentä suokukkoa, suosirri, pikkusirri, tylli ja toistakymmentä taivaanvuohta sekä töyhtöhyyppää. Pari naurulokkia, joista toinen oli aikuispukuinen, kierteli vielä altailla. Pikkulinnuista paikalla oli ainakin hemppoja, niittykirvisiä ja pajusirkkuja sekä yksi keltavästäräkki sekä ruokokerttunen. Noilla eväillä päätin sitten jaksaa taas viikon koulua sekä töitä...


***


( viisi vuosikymmentä sitten tämänkin tunteminen oli haastavaa )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.