23.9.2017

Marjaretkiltä









Parina viime päivänä olen käynyt marjametsällä. Perjantaina päätin käväistä Kiikalannummella kun jääkaapin syömämarjat olivat hupenemassa enkä viitsinyt ottaa uusia pakastimesta kun metsässäkin niitä vielä on. Vantaalla tihkuili puolille päivin ja lännessä luvattiin sateetonta, sekin kannusti lähtemään.







Marjoja löytyi helposti, tunnin kesti saada viiden litran ämpäri täyteen, enempää ei jääkaappiin kannata kerätä. Lintuja oli nummella vähänlaisesti, korppeja, tiaisia ja tietysti käpylintuja. Kun vein täyden marjaämpärin auton takakonttiin, viereen tuli provosoimaan isokäpylintuparvi. Siellä ne pyörivät mäntyjen latvoissa tuoreita käpyjä availlen, yleensä rauhallisina mutta välillä niidenkin tunteet näyttivät kuumenevan. Kun sodat oli sodittu ja kävyt nokittu, parvi lähti hakkuualueen poikki etsimään uusia ruokapuita.










Tänään tuli lähdettyä Kouvolan suuntaan kun Seijallakin oli vapaa päivä. Puolukoiden satotilannetta piti tarkistaa ja siinä sivussa käväistä katsomassa minkä verran hanhia oli tällä kertaa kokoontunut läntisen Kymenlaakson pelloille ja vesille. Teutjärvi olikin täynnä hanhia, aamulla joku oli arvioinut niiden määrän sadaksituhanneksi, ja kun puolilta päivin paikalle tulimme, oli niitä paikalla edelleen kymmeniä tuhansia. Koko ajan järvelle tuli lisää valkoposkihanhien parvia idästä ja pohjoisesta, ehkä parikymmentätuhatta ja kun parvet laskeutuivat järvelle, ei siellä jo ollut parvi tuntunut kasvaneen lainkaan.



( tässä pieni osa pienimmästä parvesta Keltin altaalta )



Puolukoita keräsimme neljä ämpärillistä ja ne kerättyämme käväisimme Keltin altailla katsomassa olisiko siellä hanhia. Viime syksynä siellä oli kymmeniä tuhansia syys-lokakuun vaihteessa, nyt 'vain' seitsemisen tuhatta. Parvia nousi altailta jatkamaan jonnekin kaakon suuntaan. Kävimme jättämässä marjasaaliin Korialle ja lähdimme takaisin Vantaan suuntaan. Hanhiparvia oli myös valtatien varressa. Pukarossa lensi pelloilta ilmaan reippaasti kymmenen tuhatta valkkaria ja edempänä Lapinjärvellä ja Liljendalissa näkyi vielä auringon laskiessa hanhiporukoita matkalla lähijärville. Lapinjärvellä oli erään pariskunnan mukaan ollut myös yli kymmenentuhatta hanhea uimassa lintutornin edustalla, siellä emme enää ehtineet käymään koska oli kiire jo kotiin ja saunaan hävittämään karvoista niihin kätkeytyneet kymmenet hirvikärpäset.



***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.