30.9.2017

Lintumuisteluita XCIII



( päivän tyypillisin laji )


Vuonna 1976 syyskuun viimeisenä olin käymässä Salossa. Tulomatkalla edellispäivänä olin nähnyt junan ikkunasta lyhyesti ilmeisen pikkukiljukotkan matkalennossa Karjaan asemalta noin kymmenen kilometriä länteen. Olihan se vain työmääritykseksi jäänyt kun mahdollisuutta parempaan ei ollut mutta kannusti kyllä seuraamaan mitä Salosta voisi löytyä.


Halikonlahden kolmituntisella kierroksella aloitin aamun. Suokukkoja oli vielä parisataa, osa altailla ja osa pelloilla. Suosirrejä oli viisi ja pikkusirrejä pari altaiden lietteellä, taivaanvuohia oli viitisentoista. Sinisuohaukka muutteli lounaaseen. Pikkulinnuista tiklejä oli altaiden penkoilla kuudenkymmenen parvi, tiltaltteja viisi ja lapinkirvinenkin vielä löytyi.


Viurilanlahden puolen pelloilla oli vielä kaksisataa uuttukyyhkyä. Halikonjokisuun hybridihaavikossa seikkaili pikkutikka. Tiltaltteja oli tällä puolella jokea kymmenkunta, pensastasku löytyi vielä ja jokivarren lehtikuusissa ruokaili noin 40 käpylintua. Kanahaukkoja oli lietteen yllä kaksi nuorta kisailijaa ja lehtikuusikossa vielä yksi lisää. Ampuhaukka seurasi pikkulintuja pellon keskellä sähkötolpassa.


Joensuun kartanon puistossa pyöri pari-kolmesataa rastasta, käpylintuja viisi sielläkin kuusikossa ja kuusitiaisia noin viisitoista liikkuvan oloista.


Katinkalliolle pyöräilin puolilta päivin muuttolintujen toivossa mutta mitään erityistä ei näkynyt. Kanahaukka lähti sieltäkin, löysi toisen kaverin Toravuoren suunnalta ja jäi sen kanssa kisailemaan, syksyisiä nuoria seikkailijoita nämäkin. Palokärki kuikutti itäpuolen metsässä ja käpytikkoja lensi huipun ohi peräti neljä.


*** 



 ( uuttukyyhkyt tankkasivat vielä ennen muuttoa )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.