28.7.2017

Viisi vuosikymmentä sitten XXI



( elis viisi vuosikymmentä sitten )



Vuonna 1967 retkeni Halikonlahdelle jatkuivat lähes jokapäiväisinä. 25.7. kävin iltasella vajaan kolmen tunnin kierroksella altailla, pilvipoutaa oli ja kahdeksantoista astetta lämmintä. Kahlaajat olivat edelleen hyvin edustettuina, mukavammasta päästä pari suosirriparvea ja tylli. Jouhisorsa ui kakkosaltaassa, uloimmassa taas merilokki. Vuohensaarentien varressa oli sen vuoden ensimmäinen tiklini.

Seuraavana päivänä tein taas samanlaisen kierroksen samaan aikaan samoille altaille. Rytikerttunen oli edelleen aktiivinen uloimmassa altaassa, tuulihaukka kierteli altaiden pohjoispuolella ruokaa etsien. Kahlaajamuuttoa oli ollut, suosirrien joukossa oli kuovisirri, elämäni ensimmäinen. Myös lapinsirrejä, musta- ja valkovikloja oli tullut lisää eiliseen verrattuna.

Perjantaina, 28.7. tein kierrokseni jo iltapäivällä. Pilvipeite oli ohentunut hieman ja lämpökin taas 20 astetta. Fasaanipoikue oli taas altaiden reunoilla, tällä kertaa eri kuin aiemmin, tässä oli viisi poikasta. Outoa laulua kuuntelin Halikonjoen takaa Viurilanlahden puolelta, epäilin sitä jonkun sirkun aikaansaannokseksi mutta itse laulajaa en nähnyt. Helpompi oli huomata Halikonjoen yllä lentävä peto, ruskosuohaukkakoiras. Kirjoista tuttu lintu oli nyt elämäni ensi kertaa edessäni. Suosirrien määrä altailla oli kasvanut, samoin lapinsirrien mutta eilistä kuovisirriä ei enää ollut. Myös osa eilisistä musta- ja valkovikloista oli jatkanut matkaa.


***


( elis viisi vuosikymmentä sitten, kuva kuitenkin tältä kesältä, kännykällä putken läpi otettu )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.