27.7.2017

Lintumuisteluita LXXVIII



( tämä perhe on tämänkesäisiä )


Unikeon päivänä vuonna 1975 olin töissä edelleen Perniön alkoholistihuoltolassa. Edellispäivän kauppakäynnillä Strömmassa olin tavannut turkulaisen lintututun Laineen Jarmon, kalastamassa silakoita vanhalla kanavalla. Oli kuulemma antanut käsipäivää elämänpinnalle eli kanadanhanhelle, sillä oli poikue kanavan rannassa. Itsekin yrittelin kalaa illalla huoltolan rannasta mutta tyypillisesti turhaan, mitään ei uistimeen tarttunut jos ruokoja tai levää ei lasketa.


Seuraavana aamuna tein neljän tunnin kävelykierroksen Jeturkastin metsissä. Kanahaukan poikuetta lähdin etsimään ja se löytyikin lähes välittömästi Jeturkastille johtavan metsäautotien varresta. Poikasia oli ainakin kolme, pyrstöt vielä lyhyenpuoleisia mutta lentotaito jo kohtalainen.



( tämä poikanen on Viikin tämänkesäisiä kuten näkyy )

Sääksenpesälle oli kuitenkin matka. Kävin katsomassa sekä vanhan että uuden pesäpaikan. Emo kierteli varoitellen ylläni lähes parin kilometrin etäisyydelle pesästä. Poikasista näkyi ainakin yksi jo hyvin lentävä. Pirunpellon laitakuusikosta nousi siivilleen ukkometso, sääksenpesän vieressä oli teeripoikue emoineen. Metsistä löysin kaksi puukiipijän lentopoikuetta ja kulorastaita rätisi joka puolella mäntynummea.


Illalla kulutin taas neljä tuntia heitellen turhaan uistinta huoltolan rannassa. Lähilahdella ui seitsemän silkkiuikkua, kolme heinäsorsaa ja parikymmentä telkkää. Lähistöltä kuului nokikanan ääntä. Yli muutti kaksi metsävikloa ja neljä sipiä lenteli rannoilla. Hetken rantapuissa hätäili myös ilmeisen eksynyt käpytikka. Strömman suunnalla päästeli ilmoille sulosointujaan kalasteleva räyskä. Minkki kävi kalassa saman Öyrisvikenin rannassa, mie en saanut mitään, se sai.

Ukkossateet häiritsivät muuten leppoisaa kesäpäivää, jopa niin että ne liuottivat liimat paksusta retkivihostani joka siitä lähtien on ollut hankalasti käsiteltävä irtolehtipainos.


***





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.