30.4.2017

Neljä vuosikymmentä sitten X




( jokisuun laidunniittyä Laukanlahdelta )




Neljä vuosikymmentä sitten vapunaatto sujui vesilintuja laskien. Kartoitimme Salon seudun lintuvesiä ja 30.4.1977 olimme Karhumäen Jussin kanssa laskemassa mitä Perniön Laukanlahdelta silloin löytyi. Tullessani Saloon ja käydessäni Halikonlahdella olin huomannut että ensi kertaa oli Viurilanlahdelle jäänyt pystyyn ylivuotinen ruoikko. Sama oli tilanne Laukanlahdella.



Olimme paikalla 6:45 valmiina aloittamaan laskennan. Yli muutti pikkukuovi ja ohi lensi räyskä, muuten linnut taisivat olla paikallisia pesijöitä. Aloituspaikan ympäristöstä laskimme mukaan heinäsorsia, taveja, silkkiuikkuja, puna- ja tukkasotkia, nokikanoja ja kuovin. Muistaakseni meillä oli käytössä lainavene jolla laskimme lintuja avovedestä käsin, sen lisäksi kiertelimme myös rantaniittyjä erityisesti jokisuiston ympärillä. Kaikkiaan laskimme kierroksellamme 17 silkkiuikkua, 21 nokikanaa, 23 heinäsorsaa, kolme tavia, haapanan, viisi lapasorsaa, 30 tukkasotkaa, 14 punasotkaa, 18 telkkää ja kaksi isokoskeloa minkä lisäksi yksi isokoskelokoiras lensi pysähtymättä yli. Tämä laskenta antoi silkkiuikkujen, nokikanojen, heinäsorsien, telkkien ja isokoskeloiden pesivien parien arvioksi 50, muiden lintujen tarkan parimäärän arviointi edellyttää laskennalta myöhempää ajankohtaa. Räyskiä lenteli lahdella lopulta kaksi, pikkukuoveja muutteli aamusumun aikaan kuusi lintua, punajalkavikloja oli kolme paria ja kolme irtoyksilöä, kuovia neljä soidintelevaa.



Puolilta päivin palasimme takaisin Saloa kohti. Pohjanjärvellä oli tulva korkealla mutta vain vähän lintuja. Jatkoimme Jussin johdolla Halikon Salaisiin etsimään paikallisen korpin pesää. Aikanaan se löytyikin, ja Jussi löysi pesästä neljä poikasta. Yllä kierteli emo hyvin hiljaisena, paikallinen palokärki, tiltaltti ja kaksi puukiipijää pitivät enemmän ääntä. Pistäytyminen Halikonlahdella tuotti yhden ohimuuttavan pikkufalcon, ilmeisen nuolihaukan.






***



( rantaniittyjen eräs tyyppikahlaaja )



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.