12.4.2017

Lintumuisteluita XLVII







12.4.1974 tulin taas aamusta Halikonlahdelle ja olin paikalla iltakahteen asti. Lämpöä oli kuusi astetta, tuuli lounaassa ja pilviä vain vähän. Vaikka aamu tuntui todella kolealta, lumi suli nopeasti päivän mittaan. Muita retkeilijöitä alueella olivat Lähteenojan Jari, Laihon Ilkka ja Viitaniemen veljekset joilta utelin viime aikojen lintu-uutisia.


Heinäsorsia oli paikalla nyt sata ja taveja kuusikymmentä. Eilinen valkosorsa oli yhä paikalla ja muiden mukaan se oli ollut siellä jo viikon. Nokikanojen ja lapasorsien määrä oli ennallaan, punasotkia oli viisitoista, ensihavainto niistä oli tehty yhdeksäntenä päivänä ja seuraavana oli paikalla ollut myös ensimmäinen tukkasotka. Metsähanhi oli aamulla sorsien mukana mutta lähti saman tien Viurilanlahden puolelle. Yli niitä muutti kaksi parvea, yhteensä 47 yksilöä ja muutaman kuvankin onnistuin niistä ottamaan. Jarin ja Viitaniemien mukaan altailla oli eilen ollut paikallisena kymmenen metsähanhea.


Vuohensaaren eteläkärjessä istuin tunnin katsellen mitä lahtea pitkin muutti, hiirihaukka, piekana ja pari varpushaukkaa sieltä tuli. Kanahaukkapari soidinteli vastarannan metsän yllä. Sinisuohaukka ehti mennä yli jo ennen kuin ehdin Vuohensaareen, sääksi sitten muiden muuttajien mukana. Ampuhaukka saalisteli pitkin päivää altaiden pikkulintuja. Neljä kurkeakin etelästä tuli, ensihavainto lajista oli tehty Perniössä jo viidentenä päivänä. Laihon Ilkka kuuli muuttavan kapustarinnan, muita muuttajia olivat kuovit. Mie näin Vuohensaaresta viisitoista muuttajaa mutta Jari huomasi Joensuun pelloilla 69 linnun parven joka lähti jo aamulla muutolle eteenpäin. Eilen illallakin oli lahdella vielä näkynyt 23 kuovin parvi.


Pikkulinnuista kiinnostavimmat olivat ne lapinsirkut. Vielä oli polttokaatopaikan luona 40 yksilöä, joista nyt kuviakin onnistuin jokusen ottamaan. Pajusirkkujen määrä oli noussut 70 lintuun, niittykirvisten seitsemään. Västäräkkejäkin oli kolme. Viitaniemen Veijo sanoi ensimmäisen metsäkirvisenkin saapuneen jo 7.4. Pulmusia lahdella oli kahdeksan. Kun lumi suli pois, myös linnut lähtivät jatkamaan matkaa.


***


( lapinsirkku päivälleen 43 vuotta sitten )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.