14.4.2017

Lintumuisteluita XLIX






14.4.1974 kulutin taas viisi tuntia Halikonlahdella. Muuttoa odottelin taas Vuohensaaren kärjessä. Keli oli eilistä parempi, lämpöä kymmenen astetta, tuuli taas lounaasta, vain muutama poutapilven harso ja näkyvyyttä aurinkoon asti.


Muuttoa tulikin. Varpushaukkoja näin seitsemän, yhden sinisuohaukan ja neljä hiirihaukkaa petolinnuista muuttavina. Viitaniemet olivat jo aamulla laskeneet tuhat naurulokkia muutolla koilliseen ja saman verran oli paikallisiakin jo altaiden pesäpaikoilla. He olivat myös nähneet parven metsähanhia. Mie näin parven joutsenia, seitsemän linnun jono näytti samalta porukalta joka eilen oli Jokiniemessä, nyt ne olivat nousseet muutolle itään. Parasta muutoa esittivät kurjet. Parin tunnin aikana Vuohensaaren kärjen yli muutti 358 pitkäkaulaa. Sepe näki samaan aikaan lahdella 55 yksilön parven jota mie en huomannut ja Kiskossa Karhumäen Juhani ja Rannikon Kari laskivat 330 muuttajaa. Kaikki näkemäni parvet tulivat matalalla hyvän myötätuulen turvin, alle kahdessasadassa metrissä. Lähteenojan Jari oli Inkoossa nähnyt samaan aikaan vain kymmenen muuttajaa.


Paikallisista lapinsirkut olivat yhtä vaille jatkaneet matkaa. Heinäsorsien ja tavien mukana oli tullut kymmenen haapanaa ja nokikanojen määrä oli kaksinkertaistunut. Mitään näkyvää muuttoa ei pikkulinnuilla tai kahlaajilla päivällä ollut. Vuohensaaren muutontarkkailua viihdytti myös Vaisakon puolella soidinteleva harmaapäätikka.


Seuraavana päivänä 15.4. jatkoin edelleen viiden tunnin retkiäni Halikonlahdella. Seitsemän astetta oli lämmintä, muuten pilvipeite hieman tihenemässä ja tuuli eilistä heikompaa. Viitaniemen veljekset ja Seppo olivat lahdella samaan aikaan.


Kurjet olivat edelleen liikekannalla. Mie näin nyt 140 muuttajaa ja Seppo 45 sellaista joita mie en nähnyt. Korvenojan Pertti oli mennyt Katinkalliolle kurkia etsimään ja nähnyt sieltä sata muuttajaa, Karhumäen Jussi Muurlasta 70 ja kun muualtakin tietoja keräsin, noina kahtena päivänä muutti Salon seudulla yhteensä noin 1800 kurkea. Tvärminnestä oli kuulemma nähty viisisataa, Turun seudulla ja Porkkalassa vain vähäisiä määriä.


Muista muuttajista petolintuja näin hiirihaukan, varpushaukan ja kalasääsken. Harmaapäätikka kuikutti nyt Fulkilan suunnalla, Vaisakossa soidinteli käpytikka ja palokärki. Paikallisista Vaisakon rantasulaan oli tullut uivelopari ja Vuorentaan edustalle laulujoutsenpari. Metsissä lauloivat kuusitiaiset, hömötiaiset ja etelästä tulleet punakylkirastaat. Närhet rääkyivät kuin muulloinkin.


***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.