24.11.2016

Vihkoon vietyä LXVI






24.11.1978: Päivä aukeni vähän eilisenlaisena, tuuli oli sentään kääntynyt hieman lounaisemmaksi ja keventynyt neljään boforiin. Taas kiersin ensin saaren metsät ja niiden jälkeen suunnistin etelärantaa pitkin länteen.


Viherpeippojen ja vihervarpusten seassa lenteli taas urpiaisiakin, ja retken ensimmäiset tilhet olivat saapuneet saareen. Kolme käpylintua lähti lepikosta lounaaseen, nekin retkelle uusia. Kettu seikkaili jälleen lepikon laitamilla. Etelälehdon ympäristössä pyöri pääosa saaren räkättirastaista.


Kävelin eteläkautta länsipäähän. Merisirrejä löytyi tänään yksitoista, yksi yksinään järven länsikannaksen merenpuoleisella somerikolla, toiset parvena länsiriutan mutkan ja Heinäsaaren väliä lennellen. Heinäsorsia oli paikalla 80 linnun porukka, neljä laulujoutsenta nousi Tvåstensvikiltä jatkaen länteen. Paul Andersson kertoi myöhemmin että saaren pohjoispuolitse oli muuttanut kymmenen joutsenen parvi länteen. Varpushaukka näkyi lennossa, kai menossa pois saaresta.


( onko se lintu? onko se lentokone? Ei vaan Ter... Turkulainen Bongariporukka! )

Puolilta päivin laskeutui saaren edustalle isompikin siivekäs, turkulaisia bongareita kuljettanut vesitaso. Täysin varma en ole mutta näin jälkikäteen muistelen porukan käyneen Utössä bongaamassa sinne ilmaantuneen töyhtökiurun ja tulleen sitten tänne, voin olla väärässäkin. Asemalle tulivat lentäen Velmalan Hannu, Karlsonin Leo, Wahlroosin Keijo ja Kormanon Hannu. Hieman vähäeleisemmin, yhteysaluksella, saapuivat illansuussa lisäksi Gustafssonin Esko ja Helstolan Jari. Ainakin seuraa miulle nyt riitti ja olihan tämä saari ihan liian iso yksin kompattavaksi erityisesti nyt kun päivät olivat pimeitä ja lyhyitä.


Pari uutta retkilajia ehdin ominkin nokin vielä löytämään, kaksi tikliä kiertelemässä järven ympäristössä ja hempon lennossa länsikankaan yllä. Päivän lajimäärä oli 33, mahtoiko olla retken tähänastinen ennätys...


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.