13.1.2016

Nuutin päivän lähilenkki


(tilhi Utössä kuusi vuotta sitten)

***


Tämänpäiväisen kolmituntisen retkeni tein aivan perinteiseen tapaan lähitienoilla, käyden Koivukylän lähiruokinnat, Träskändan puiston, Vantaankosken ja eteläisen Ylästön lintulaudat tarkistamassa. Lunta on täällä satanut reippaasti joten ajoneuvon kaivaminen lumesta ja parkkiruudun puhdistaminen vei myös oman aikansa.


Linnut keskittyvät edelleen tiukasti ruokintapaikkojen liepeille. Tässä kotikulmilla HSY:n varikon takana olevalle ruokailupisteelle on pysähtynyt useammaksi päiväksi noin viidentoista tiklin porukka. Käyvät automaateilla syömässä ja lopun aikaa pitävät ääntä lähipuiden latvoissa.


Träskända pitää kylläisinä nakkeleitaan, kuusitiaisia ja puukiipijää. Purossa ui edelleen pieni heinäsorsaporukka. Ylästöstä muut raportoivat kovasti nokkavarpusia, mutta siinä missä jotkut näkevät parven nokkavarpusia, mie näen vain punatulkkuja, niin tänäänkin. En kuitenkaan luule katsovani tätä maailmaa muita ruusuisempien silmälasien läpi.


Vantaankosken yläpuolinen sula kehäkolmosen sillan alla oli tänään saanut jo neljännen koskikaran, ne jakoivat kiltisti jäänreunan, muutaman kymmenen metrin pätkä jäi jokaiselle. Pakkaskauden myötä veden määrä joessa on laskenut selvästi, tosin jäätynyt ala on kasvanut vastaavasti.


Tänään lajimäärä oli perinteiset kaksikymmentä. Huvikseni katsoin nuo vihot vuoteen 2010 asti, siitähän jo edellä kerroin. Kaikkiaan olen nähnyt Nuutin päivinä näinä vuosina 62 lajia, merkittävä osa niistä tuli vuoden 2010 ja 2011 Utön retkiltä, loput ovat tulleet täältä pääkaupunkiseudulta, lähinnä Vantaalta. Varsinaisia bongausprojekteja ei tuohon väliin ole sattunut yhtään.


***



(Utön tuulihaukka kuusi vuotta sitten)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.