21.10.2015

Tähän aikaan takavuosina XV




***


21.10.1987: Olin ensimmäisellä pitkällä lokakuun retkelläni Hangon lintuasemalla. Tähän mennessä olin aina puristanut itseni ainakin Jurmoon asti, huolimatta pitkistä ja monimutkaisista matkoista bussein tai junin ja lopuksi yhteysaluksin. Hankoon olin tullut tällä kertaa junalla ja taksikyydillä vapaasataman alueelle. Olin samana syksynä autokoulussa ja toiveissa oli vaihtaa kulkuväline jossakin vaiheessa omaan autoon.


Pari viikkoa alkoi jo olla takana, miehitys oli vaihtunut, tällä hetkellä olin asemalla kahdestaan Niemisen Matin kanssa. Päivä oli keskiviikko kuten tänäkin vuonna. Hän kierteli verkkoja rengastettavaa etsien, mie staijailin bunkkerilla jo hiljenevää muuttoa. Hiljainen oli tämäkin päivä, kuten eilinen, maanantaina olimme vielä kahdestaan havainneet 71 lajia, nyt vain 51. Muuttajista eniten meni vihervarpusia (yli 1500) ja räkättirastaita (yli 600). Ainoa harvinaisempi taisi olla pähkinänakkeli. Rengastuksia kertyi vain 39, mainittavimpina kolme helmipöllöä ja yksi sarvipöllö yöltä.


Hangon asema kun on mantereella, sinne tapasi tulla toisinaan pääkaupunkiseudun bongareita pikavisiitille, niin nytkin. Aamulla bunkkerille ilmaantui joukkue A.Topp – A.Heikkilä – P.Komi – T.Hietanen kehuskelemaan YKP:n aidasta bongatulla mustakurkkurautiaisella ja Lågskärin rariteeteilla. Matti masentui noista kovin, mie en tuohon aikaan bongauksista välittänyt enkä uskonut muutenkaan ikinä näkeväni edes tuota mustakurkkurautiaista. Mutta vuodet kuluivat ja nuokin harvinaisuudet ovat sitten vastaan tulleet.


***


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.