30.9.2015

Tähän aikaan takavuosina IX






***



30.9.1972: Syyskuun viimeisen päivän retkeksi olisi valittavissa monia eksoottisia kohteita, mutta valitsin tämän retken jonka tein vanhempieni kotoa fillarilla Salon Katinkalliolle. Se oli lähin yli satametrinen kalliomäki jolta näki 360 astetta, siis joka suuntaan. Aiemmin sen huipulla oli ollut torni, josta oli noihin aikoihin jäljellä enää tukiraudat ja vähän lahonneita tukipuita. 1960-luvun lopulla oli tapanani pyöräillä vähän edempänä olevalle Ilmusmäelle, missä oli viisitoistametrinen kolmiomittaustorni, ja itse mäkikin oli viitisen metriä Katinkalliota korkeampi. Tuo torni oli jo noihin aikoihin niin laho ettei sinne riskittä voinut kiivetä, joten tämä vakaa kallio alla houkutteli enemmän.


Kolme aamutuntia tuolla staijasin. Kylmä pohjoisvirtaus vallitsi tuolloin, kuten nytkin. Pohjoisesta tulijoita riitti, järripeippoja, piekanoita, ensimmäiset tilhet, ampuhaukka ja urpiaisia. Paras havainto tuli klo 9.20 kun huipun vierestä aivan metsän pintaa pitkin muutti komea maakotka kaakkoon. Puolta tuntia myöhemmin muutti kaukaa vielä toinen iso peto länteen, sekin näytti kovasti kotkalta.


Aamumuuton jälkeen pyöräilin Halikonlahdelle. Haukkoja näkyi edelleen, ja iltapäivällä myös pari kurkiparvea. Kahlaajia olimme seuranneet aktiivisesti keväästä syksyyn, ja tältä päivältä täytetyille kaavakkeille kirjattiin mm. satoja suokukkoja, pari tundrakurmitsaa ja punakuiriakin sekä myöhäinen mustaviklo.


*** 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.