28.9.2015

Kuu pimeni liikaa






***

Tänä aamuna ihmiset odottelivat näkevänsä täydellisen kuunpimennyksen, oikein superkuun pimennyksen. Pimennys oli kuitenkin liian täydellinen, se jäi pilvien taakse.


Muistelen että vähän vastaavaan aikaan, lokakuussa 1984 olin Jurmossa kai kolmen viikon mittaisella retkellä, ja tuohon väliin osui myös täydellinen kuunpimennys. Kävimme sitä kolmistaan katsomassa asemalla olleiden Rivaston Topin ja Helstolan Hessun kanssa. Niihin aikoihin miulla oli kaukoputkena oikein tähtien katseluun tarkoitettu Celestronin katadioptrinen peiliputki. Lintujen seuraamiseen se oli aika hankala, mutta juuri tällaiseen tarkkailuun erittäin sopiva.


Kun kuu oli punaisimmillaan ja himmeimmillään, tähtitaivas ulkosaaristossa kirkastui hienosti ja pääsimme bongaamaan myös muita taivaan kohteita. Tähtikuviot hahmottuivat jo paljain silmin ja Andromedan galaksi löytyi parhaiten kiikarilla, miulla oli siihen aikaan varakiikarina Zeissin 7*50 joka oli ihan parasta lajia tähtitaivaan katseluun, mutta silmänvaraisesti yksittäisten tähtien jakautuminen kaksoistähdiksi näytti hienommalta kaukoputken läpi katsottuna.


*** 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.