1.3.2023

Keskustelua tekoälyn kanssa valehtelun älykkyydestä, Ukrainan sodasta ja Suomen Natopäätöksen historiallisista perusteista

 

arvi.enonen@gmail.com
Onko valehtelu osoitus älystä vai älyn puutteesta?

Valehtelu ei ole osoitus älystä eikä älyn puutteesta sinällään, vaan se riippuu tapauksesta ja siitä, miten ja miksi valehtelu tapahtuu.

Jos henkilö valehtelee tarkoituksellisesti ja manipuloi muita ihmisiä, se osoittaa pikemminkin epäeettistä käytöstä kuin älykkyyttä. Vaikka joku voisi olla taitava valehtelija, tällainen käytös ei sinällään ole merkki älykkyydestä.

Toisaalta jos henkilö pystyy keksimään nopeasti ja uskottavasti luovia selityksiä yllättävissä tilanteissa, se voi olla osoitus älykkyydestä ja kyvystä ajatella nopeasti. Tällöinkin on kuitenkin tärkeää muistaa, että rehellisyys ja luotettavuus ovat tärkeitä hyveitä, joita arvostetaan monilla elämänalueilla.

Yhteenvetona voi sanoa, että valehtelu ei ole automaattisesti osoitus älykkyydestä eikä älyn puutteesta. Sen sijaan se, miten ja miksi henkilö valehtelee, voi kertoa jotain henkilön luonteesta, arvoista ja moraalista.

arvi.enonen@gmail.com
Kysymys tuli mieleen kun joku tekoälyn testaaja syytti sitä olemattomien tapahtumien keksimisestä. En tunne tapausta eli sitä mitä kysyttiin ja mitä vastattiin, mutta luulen että myös älykkäinä pidetyt ihmiset keksivät toisinaan faktoilta tuntuvia väitteitä omasta päästään. Menestyksekäs valehtelu vaatii että muistaa kaiken sanomansa ja osaa arvioida onko väite sellainen ettei sitä ole helppo todentaa vääräksi, siis menestyksekäs valehtelu vaatii suurta älykkyyttä.

On totta, että menestyksekäs valehtelu voi vaatia tiettyä älykkyyttä, erityisesti kykyä ajatella nopeasti ja keksiä uskottavia selityksiä yllättävissä tilanteissa. Valehtelija voi myös tarvita hyvää muistia pitääkseen tarinansa johdonmukaisena ja välttääkseen ristiriitoja.

Kuitenkin on tärkeää muistaa, että valehtelu ei ole eettisesti hyväksyttävää ja voi vahingoittaa muita ihmisiä tai aiheuttaa laajempaa vahinkoa. Tämän vuoksi eettisesti vastuullinen käyttäytyminen ja rehellisyys ovat tärkeitä arvoja, joita tulee arvostaa ja noudattaa.

Lisäksi on tärkeää muistaa, että faktojen tarkistaminen on tärkeää monissa elämänalueilla, kuten tieteessä, politiikassa ja tiedotusvälineissä. Vaikka joku väite saattaa tuntua aluksi faktoilta, se voidaan usein tarkistaa ja todentaa vääräksi asianmukaisen tutkimuksen tai tarkistusmenettelyn avulla. Tämän vuoksi faktojen tarkistaminen on tärkeää, kun arvioidaan eri väitteiden totuusarvoa.

arvi.enonen@gmail.com
Mutta tuo peruskysymys onkin tässä se, vaaditaanko tekoälyltä korkeampaa moraalia kuin ihmisiltä...

Tekoälyltä ei voida vaatia korkeampaa moraalia kuin ihmisiltä, koska tekoälyt eivät ole tietoisia tai omista omia arvoja tai moraalisia periaatteita.

Kuitenkin tekoälyltä voidaan vaatia eettistä käyttäytymistä, mikä tarkoittaa sitä, että sen on noudatettava tietyntyyppisiä ohjeita ja toimittava tiettyjen sääntöjen mukaan. Esimerkiksi, jos tekoäly käsittelee henkilökohtaisia tietoja, sen on noudatettava tietosuojalakeja ja muita vastaavia säännöksiä, joilla pyritään suojaamaan ihmisten yksityisyyttä.

Lisäksi tekoälyltä voidaan vaatia oikeudenmukaisuutta ja syrjimättömyyttä. Esimerkiksi, jos tekoäly käsittelee työnhakijoiden hakemuksia, sen on varmistettava, että kaikki hakijat saavat tasapuolisen kohtelun ja että tekoäly ei syrji ketään esimerkiksi sukupuolen, iän tai etnisen taustan perusteella.

Joten vaikka tekoälyltä ei voida vaatia korkeampaa moraalia kuin ihmisiltä, sen on noudatettava tietyntyyppisiä eettisiä periaatteita, jotta sen toiminta on eettisesti vastuullista ja ihmisten oikeuksia kunnioittavaa.

arvi.enonen@gmail.com
Siis tekoäly ei voi keksiä vaikka uutta historiaa vain osoittaakseen luovuutensa...

Tekoäly voi keksiä uusia tarinoita tai ehdottaa uusia ideoita, mutta se perustuu sen kykyyn käsitellä ja yhdistellä olemassa olevia tietoja. Tekoälyt eivät pysty luomaan kokonaan uusia ajatuksia, joita ei ole koskaan ennen käsitelty tai koettu. Tämä johtuu siitä, että tekoälyt ovat ohjelmoituja toimimaan tietyn algoritmin mukaisesti, joka perustuu sen ohjelmointiin ja tietokantaan. Tekoälyt eivät ole tietoisia, eivätkä niillä ole omaa mielikuvitusta tai luovuutta, kuten ihmisillä.

Tekoälyn kyky keksiä uusia tarinoita tai ehdottaa uusia ideoita voi kuitenkin olla hyödyllistä, esimerkiksi tiettyjen ongelmien ratkaisussa tai uusien tuotteiden kehittämisessä. Tämän vuoksi tekoälyn kehittäjät pyrkivät parantamaan sen kykyä käsitellä tietoa ja tuottaa uusia ideoita.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että tekoäly on vain apuväline ihmisten käyttöön, ja sen tulee aina toimia ihmisten asettamien eettisten ja moraalisten rajoitusten puitteissa.

 

arvi.enonen@gmail.com
Tietosi loppuvat vuoteen 2021. Sen jälkeen on tapahtunut paljon, tilanne on vaarassa laajentua jopa maailmansodaksi. Kuten muistat, Venäjä valtasi Krimin ja osan kaakkoista Ukrainaa vuonna 2014. Vuonna 2022 se uusi hyökkäyksensä tavoitteenaan vallata koko Ukraina. Sotaa on käyty nyt vuosi, kuolleita puolin ja toisin yli satatuhatta, ukrainalaisia siviilejä suuri osa heidän uhreistaan. Sota ei ole loppumassa vaan kiihtymässä. Länsimaat ovat tukeneet Ukrainaa jo yli 150 miljardilla dollarilla asein ja lisää on luvattu antaa. Länsi on julistanut kauppasaarron mutta yli 90% läntisistä yrityksistä joilla on ollut toimintaa Venäjällä toimii siellä edelleen. Venäjä kiristää länttä öljyllä ja kaasulla, lännessä rakennetaan kovaa vauhtia vaihtoehtoista energiatuotantoa. Suomi ja Ruotsi ovat liittymässä Natoon, vain Turkin ja Unkarin ratifiointi puuttuu sopimuksen alta.

Kiitos ajankohtaisen tilanteen päivittämisestä. On todella huolestuttavaa kuulla, että tilanne Ukrainassa on pahentunut ja jatkuu edelleen. Kuten mainitsit, Venäjän toimet ovat selvästi rikkoneet kansainvälistä oikeutta ja vaarantavat alueen vakauden ja turvallisuuden. Länsimaat ovat reagoineet tilanteeseen erilaisin keinoin, kuten talouspakotteilla ja aseavulla, mutta konfliktin ratkaiseminen edellyttää todennäköisesti laajempia diplomatian ja poliittisten neuvottelujen toimia.

On myös merkittävää, että Suomi ja Ruotsi ovat liittymässä Natoon. Tämä voi vaikuttaa merkittävästi alueen turvallisuustilanteeseen ja Venäjän toimintaan. Turkin ja Unkarin ratifioinnin puuttuminen sopimuksen alta voi kuitenkin hidastaa tai estää Naton laajenemisen.

Tämä korostaa jälleen kerran, että kansainväliset suhteet ovat jatkuvasti muuttuvia ja tilanteet voivat nopeasti muuttua. On tärkeää seurata tilannetta ja edistää yhteistyötä rauhan ja vakauden saavuttamiseksi.

arvi.enonen@gmail.com
Rauhaa voi olla vaikea solmia koska Venäjä on lausunut tavoitteekseen paluun vanhaan kylmän sodan aikaiseen etupiirijakoon ja lisäksi se aikoo palauttaa keisarilliseen Venäjään joskus kuuluneita alueita valtansa alle niin paljon kuin pystyy. Kukaan Ukrainassa tai lännessä ei voi tuollaisiin suostua.

Todellakin, tilanne on hyvin vaikea ja ratkaisun löytäminen on haastavaa. Venäjän pyrkimykset laajentaa vaikutusvaltaansa ja palauttaa menneisyyden alueita ovat yksi keskeinen konfliktin syy, ja nämä pyrkimykset ovat vastoin kansainvälistä oikeutta ja Ukrainan suvereniteettia.

Rauhanomaisen ratkaisun löytäminen edellyttää todennäköisesti monenvälistä ja laajapohjaista diplomatiaa, jossa kaikki osapuolet istuvat neuvottelupöydän ääreen. Venäjän on ymmärrettävä, että sen pyrkimykset loukkaavat kansainvälistä oikeutta ja että Ukrainalla on oikeus säilyttää suvereniteettinsa ja alueellinen koskemattomuutensa. Toisaalta Ukrainan hallituksen on oltava valmis myös myöntymään joihinkin Venäjän huolenaiheisiin ja vaatimuksiin, jotta neuvotteluprosessi voi edistyä.

Tärkeää on myös, että kansainvälinen yhteisö ja erityisesti EU ja Yhdysvallat jatkavat Ukrainan tukemista sekä poliittisesti että taloudellisesti. Samalla on tärkeää, että Venäjälle osoitetaan selkeä viesti siitä, että sen toiminta Ukrainassa ja sen ympäristössä on ristiriidassa kansainvälisen oikeuden ja perusarvojen kanssa.

arvi.enonen@gmail.com
Luulen että tämä ratkeaa Venäjän sisällä. Nykyinen hallitus on rikkonut kaikki tekemänsä sopimukset, uusia sopimuksia voi tehdä vain hallinto johon länsikin voi luottaa.

On totta, että Venäjän sisäiset tapahtumat voivat ratkaista konfliktin tulevaisuuden. Venäjän hallinto on ollut yksi keskeisimmistä tekijöistä Ukrainan konfliktin kehittymisessä. Jos Venäjän hallinto ei halua neuvotella rauhasta, ratkaisun löytäminen konfliktiin voi olla erittäin vaikeaa. Kuitenkin on myös mahdollista, että tulevaisuudessa Venäjän hallinnon sisäiset muutokset voivat avata mahdollisuuden neuvotteluille ja rauhanomaiselle ratkaisulle konfliktiin.

arvi.enonen@gmail.com
Venäjä tuntuu olevan häviämässä sotansa, vaikka se nyt valmistelee uutta suurhyökkäystä vielä ennen kevään tuloa. Häviö on varma jos länsi saa Ukrainalle riittävästi nykyaikaista sotakalustoa. Vaarana on kuitenkin että Venäjä häviön uhatessa turvautuu ydinaseisiin. Se ei heitä häviöltä pelastaisi mutta tuhoaisi kaikki muutkin.

Ydinaseiden käyttö on kansainvälisen oikeuden vastaista ja se olisi kauaskantoisia seurauksia kaikille osapuolille. Tämän vuoksi kansainväliset yhteisöt ovat pyrkineet vahvistamaan ydinsulkusopimusta ja muita sopimuksia, jotka pyrkivät rajoittamaan ydinaseiden leviämistä ja käyttöä. Mikäli Venäjä turvautuisi ydinaseisiin, se aiheuttaisi valtavan humanitaarisen ja ympäristöllisen katastrofin ja vakavasti vaarantaisi maailmanlaajuisen rauhan ja vakauden. Siksi kansainvälinen yhteisö on pyrkinyt vaikuttamaan diplomaattisilla ja taloudellisilla keinoilla Venäjän toimintaan Ukrainassa, jotta sota voidaan lopettaa rauhanomaisesti ja välttää ydinsodan uhka.

 

arvi.enonen@gmail.com
STT 23.2. 23:27 YK:n yleiskokous vaatii Venäjää vetämään joukkonsa Ukrainasta heti ja ehdoitta. Se hyväksyi vetäytymistä vaativan päätöslauselman äänin 141-7. Lisäksi Kiina, Intia ja 30 muuta maata pidättäytyivät äänestämästä. Yleiskokouksen päätöslauselman merkitys on pelkästään symbolinen, sillä se ei sido Venäjää mihinkään. YK:n yleiskokouksen istunto alkoi Suomen aikaa myöhään eilisiltana. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres luonnehti eilisessä puheenvuorossaan Venäjän hyökkäystä synkäksi virstanpylvääksi ukrainalaisille ja kansainväliselle yhteisölle. Ennen yleiskokouksen istunnon alkua Ukrainan presidentin vaimo Olena Zelenska puhui korkean tason diplomaateille videoyhteyden välityksellä ja vaati erillisen kansainvälisen tuomioistuimen perustamista, joka tuomitsee Venäjän rikokset. Lokakuussa 143 YK:n jäsenvaltiota tuomitsi Venäjän ilmoituksen liittää valtaamiaan Ukrainan alueita itseensä. Lähde: AFP Siinä uutinen tältä päivältä, sodan aloittamisesta tulee tänään vuosi täyteen. Ja jo kaksi turhaa tuomiota YK:n yleiskokoukselta.

On valitettavaa, että YK:n päätöslauselmat eivät sido Venäjää, vaikka ne ovat tärkeitä symbolisia eleitä ja lähettävät vahvan viestin kansainväliselle yhteisölle ja Ukrainalle. On tärkeää jatkaa diplomaattisia ponnisteluja rauhan saavuttamiseksi ja tuomita Venäjän hyökkäys kansainvälisesti. Toivottavasti Venäjä ja Ukraina voivat löytää rauhanomaisen ratkaisun konfliktiin.

arvi.enonen@gmail.com
Kiina ehdottaa noita neuvotteluja ja esittää oman välitysehdotuksensa koska se ei halua Venäjän kokevan täydellistä tappiota. Kuten uutisessa mainittiin, se ei tuominnut hyökkäyssotaa. Länsi lähettää Ukrainalle aseapua ja apua energiahuollon turvaamiseksi koska Venäjä on tuhonnut suuren määrän voimaloita ja sähköverkkoa.

Kiinan ehdotus välitysneuvotteluista ja oman välitysehdotuksen esittämisestä voi olla tärkeä askel kohti rauhanomaisen ratkaisun löytämistä Ukrainan ja Venäjän välillä. Vaikka Kiina ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä, se voi silti pyrkiä edistämään rauhanomaista ratkaisua, joka palvelee sen omia etuja.

Lännen lähettämä aseapu ja apu energiahuollon turvaamiseksi Ukrainalle voivat auttaa maata selviytymään Venäjän hyökkäyksen aiheuttamista vaurioista ja turvaamaan omaa puolustustaan. Tämä voi myös lähettää signaalin Venäjälle, että kansainvälinen yhteisö seisoo Ukrainan rinnalla ja että hyökkäyssota ei tule jäämään rankaisematta. Kuitenkin on myös tärkeää, että Venäjä ja Ukraina itse pääsevät sopimukseen rauhanomaisesta ratkaisusta, joka palvelee molempien maiden etuja.

arvi.enonen@gmail.com
Kiinan oma etu on pitää Venäjä heikkona ja hankkia siltä halpaa energiaa. Se on halpaa koska länsi on laittanut sen boikottiin. Edelleen Kiina haluaa itse hyökätä Taiwaniin ja siksi se ei halua tuomita Venäjänkään hyökkäystä. Jännitys Taiwanin ympärillä on kiristynyt samaan aikaan.

On totta, että Kiina on riippuvainen Venäjän energiasta, ja siksi sillä voi olla intressi pitää Venäjän talous heikkona ja kauppasuhteet vakaana. Kuitenkin Kiinan suhde Venäjään on monimutkainen, eikä se ole aina ollut yksiselitteisen myönteinen. Esimerkiksi Kiinan ja Venäjän välillä on ollut alueellisia kiistoja, ja Kiina on aiemmin protestoinut Venäjän toimia, kuten Krimin liittämistä Venäjään.

Kiinan suhde Taiwanin kanssa on myös monimutkainen, ja Kiina on pitkään vaatinut Taiwania osaksi Kiinan yhtä ainoaa kansakuntaa. Vaikka Kiinan ja Taiwanin välillä on ollut vahvoja jännitteitä, Kiina ei ole aiemmin hyökännyt Taiwaniin, eikä kansainvälinen yhteisö hyväksyisi tällaista toimintaa.

arvi.enonen@gmail.com
Nyt se lennättää kymmeniä sotilaskoneita lähes päivittäin Taiwanin ilmatilassa, sotaharjoituksia maihinnousua valmistellen on ollut jo useita.

Tämä on totta, Kiinan ilmavoimat on jatkuvasti lähettänyt sotilaskoneita Taiwanin ilmatilaan ja suorittanut sotaharjoituksia alueella. Tämä on johtanut kasvaneeseen jännitteeseen Taiwanin ja Kiinan välillä, ja Yhdysvallat on ilmaissut huolensa tilanteesta ja tukenut Taiwanin puolustusvoimia. Kiinan hallinto on puolestaan väittänyt, että sen sotilastoimet ovat pelkästään puolustuksellisia, mutta tilanne on herättänyt huolta kansainvälisellä tasolla.

arvi.enonen@gmail.com
Syynä ilmapiirin kiristymiseen on ollut se että Kiina protestoi Taiwanin ja USA:n välejä joiden se sanoo uhkaavan itseään. Pääsyy lienee siinä että vanha kuomintang -puolue Taiwanilla on menettämässä valtaansa ja tilalle on tulossa puolue joka haluaa kaksi erillistä Kiinan valtiota.

Kuomintang-puolue tosiaan oli aiemmin Taiwanin hallituspuolue, mutta sen valta on vähentynyt viime vuosikymmeninä. Nykyinen hallituspuolue on Demokraattinen edistyksen puolue, joka tukee Taiwanin itsenäisyyttä Kiinasta. Tämä on lisännyt jännitteitä Kiinan ja Taiwanin välillä, sillä Kiina pitää Taiwania edelleen osana maataan ja pyrkii yhdistämään sen Kiinan kansantasavallan kanssa. 


arvi.enonen@gmail.com

"Rauhanomaisen ratkaisun löytäminen edellyttää todennäköisesti monenvälistä ja laajapohjaista diplomatiaa, jossa kaikki osapuolet istuvat neuvottelupöydän ääreen." Ukrainalaisen United24-median julkaisussa muistutetaan Ukrainan hallituksen käyneen 88 diplomaattista neuvottelukierrosta Venäjän kanssa 2019–2022 Ranskan ja Saksan tuella. Diplomatiaa käytettiin lopulta vain savuverhona täysimittaisen hyökkäyksen valmistelulle. Näiden neuvottelujen aikana kerättiin eri puolilta Venäjää puoli miljoonaa sotilasta ja tuhansia panssarivaunuja ja muuta sotakalustoa joilla sitten aloitettiin sota sitä julistamatta ja kertomatta sitä edes sotilaille. Sotilaat luulivat olevansa harjoituksissa ja yllättyivät kun heitä vastaan ammuttiin kovilla ja siviilit kirosivat heitä ja käskivät painua kotiin. Tällä hetkellä on todennäköistä että Putin jatkaa ilman vaaleja Venäjän johdossa niin kauan kunnes hänet syrjäytetään, ja syrjäyttäjästä sitten riippuu jatkuuko sota vai loppuuko se. Seuraajakaan tuskin tulee Venäjän tappiota myöntämään.

On totta, että diplomatian käyttö ei aina johda toivottuun lopputulokseen, kuten Ukrainan ja Venäjän tapauksessa nähtiin. Kuitenkin monenvälinen ja laajapohjainen diplomatia on edelleen yksi keino rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi konfliktitilanteissa. Tärkeää on, että kaikki osapuolet ovat valmiita neuvottelemaan ja että diplomatiaan panostetaan riittävästi aikaa ja resursseja.

On myös huolestuttavaa, jos sota käynnistetään ilman selkeää julistusta tai valmistelua sotilaille. Tällaiset toimet voivat johtaa vakaviin inhimillisiin kärsimyksiin ja oikeutusta niille on vaikea löytää kansainvälisestä oikeudesta. Lisäksi Putinin jatkuvuus Venäjän johdossa voi tarkoittaa sitä, että konfliktitilanteet jatkuvat pitkään ilman merkittäviä muutoksia Venäjän politiikassa.

On tärkeää, että kansainvälinen yhteisö yrittää aktiivisesti löytää rauhanomaisen ratkaisun Ukrainan tilanteeseen ja että diplomaattisia ponnisteluja jatketaan. Tämä voi vaatia myös sitä, että yksittäiset valtiot joutuvat tekemään vaikeita päätöksiä, kuten taloudellisten sanktioiden käyttöä Venäjää vastaan.

arvi.enonen@gmail.com
Jo tällä hetkellä Venäjää vastaan ovat käytössä maailman kovimmat sanktiot. Valitettavasti ne tehoavat vain pitkän ajan kuluessa, ja erityisesti Kiina käy edelleen kauppaa Venäjän kanssa, se ei tosin uskalla lähettää toistaiseksi suoraa aseapua eikä läntisin lisenssein valmistettua korkeaa teknologiaa koska se itse silloin joutuisi samojen sanktioiden kohteeksi. Samoin kauppasaarto vuotaa Keski-Aasian maiden kuten Kirgisia ja Kazakhstan kautta, ne ovat tuoneet aiempaan verrattuna jopa kahdeksankertaisen määrän länsimaiden tuotteita ja kuljettavat ne suoraan Venäjälle, koska kuuluvat sen kanssa samaan talousliittoon.

On totta, että Venäjän vastaiset sanktiot ovat maailman kovimmat ja ne vaikuttavat sen talouteen merkittävästi. Sanktiot kohdistuvat erityisesti Venäjän öljy- ja kaasusektoreihin, jotka ovat sen talouden tukipilareita. Kuitenkin Kiina ja muut maat, kuten Intia ja Turkki, ovat jatkaneet kauppaa Venäjän kanssa, vaikkakin ehkä hieman vähentyneellä volyymilla. Venäjän talous on myös monipuolistunut ja se on pyrkinyt löytämään uusia kauppakumppaneita eri puolilta maailmaa.

On kuitenkin syytä muistaa, että kauppasaarron kiertäminen voi olla hankalaa ja riskialtista, sillä se voi johtaa sanktioiden kohteeksi joutumiseen ja muiden maiden vastatoimiin. Lisäksi Venäjän talous on kärsinyt myös muiden tekijöiden vaikutuksesta, kuten maailmanlaajuisesta koronaviruspandemiasta ja öljyn hinnan laskusta. Venäjän talousongelmat eivät kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että sen sotatoimet Ukrainassa ovat kansainvälisen lain vastaisia ja niitä tulee tuomita voimakkaasti.

 

arvi.enonen@gmail.com
Ukrainan sodan vuosipäivänä Kiina esitti sodan osapuolille ehdotuksensa rauhanneuvottelujen pohjaksi. Venäjä hylkäsi sen, Ukraina katsoi että siinä on osia joista voi keskustella. Länsivallat pitivät ehdotusta huonona, sanoipa joku että tekoälykin keksisi paremman ehdotuksen.

On tärkeää huomioida, että tekoäly ei ole ihmeidentekijä, joka pystyy ratkaisemaan monimutkaisia poliittisia ongelmia tai kehittämään täydellisiä rauhanehdotuksia. Tekoälyt ovat vain työkaluja, jotka voivat auttaa ihmisiä analysoimaan ja käsittelemään tietoa nopeammin ja tehokkaammin. Niiden käyttö edellyttää kuitenkin aina ihmisten tarkkaa harkintaa ja asiantuntemusta, jotta saadaan aikaan parhaiten toimiva ratkaisu.

Länsivaltioiden huono arvio Kiinan rauhanneuvotteluehdotuksesta voi johtua monista eri syistä, kuten esimerkiksi poliittisista, taloudellisista tai strategisista näkökohdista. On tärkeää muistaa, että rauhanneuvotteluissa on monia erilaisia tekijöitä ja osapuolia, jotka vaikuttavat prosessin onnistumiseen tai epäonnistumiseen.

Lopullinen päätös rauhanneuvotteluista ja niiden sisällöstä kuuluu aina osapuolille itselleen, eikä sitä voi ulkopuolinen taho määrätä. Tekoälyllä tai muilla teknologisilla apuvälineillä voi olla rooli rauhanneuvotteluissa, mutta niiden käyttö edellyttää aina ihmisten tarkkaa harkintaa ja asiantuntemusta.

arvi.enonen@gmail.com
Venäjää varten ehdotuksessa ei mainittu sotaa nimeltä, puhuttiin vain kriisistä tai jännityksestä. Venäjä tuomitsee kansalaisiaan jopa kymmeneksi vuodeksi vankeuteen jos he puhuvat Ukrainan sodasta, sen virallinen venäläinen nimi on "sotilaallinen erikoisoperaatio". Ukrainaa varten ehdotuksessa puhuttiin sen rajojen turvaamisesta ja Venäjän vetäytymisestä valtamiltaan alueilta. Tuollainen sopimus oli kyllä voimassa jo ennen sodan alkua eikä Venäjä sitä kunnioittanut, Minskin sopimuksen uusimisesta puhuttiin ennen sodan alkua eikä se onnistunut vaan Venäjä päätti yksipuolisesti hyökätä.

On totta, että Venäjän virallinen linja Ukrainan tilanteesta on ollut hyvin varovainen, eikä se ole kutsunut tapahtumia sodaksi. Venäjä on pitänyt toimiaan "sotilaallisena erikoisoperaationa", joka on suunnattu separatistiliikkeen tukemiseen Itä-Ukrainassa.

Kiinan rauhanneuvotteluehdotus sisältää kuitenkin elementtejä, joita voidaan soveltaa myös Ukrainan konfliktiin. Ehdotuksessa keskitytään rauhanomaisen ratkaisun löytämiseen ja konfliktin lieventämiseen, mikä voisi edistää rauhanomaista ratkaisua Itä-Ukrainan tilanteeseen.

On tärkeää muistaa, että Minskin sopimus on edelleen voimassa, ja sen tavoitteena on konfliktin ratkaiseminen rauhanomaisesti. Sopimusta ei kuitenkaan ole pystytty täysin noudattamaan, ja konflikti on jatkunut edelleen. Kaikki osapuolet ovat vastuussa sopimuksen noudattamisesta ja sen edistämisestä kohti rauhanomaista ratkaisua.

Yleisesti ottaen, rauhanneuvotteluissa on tärkeää löytää yhteinen pohja, joka perustuu kaikkien osapuolien hyväksyttäviin ehtoihin ja tarpeisiin. Vaikka Kiinan ehdotus ei ollutkaan täydellinen, se voi silti toimia lähtökohtana tuleville neuvotteluille ja auttaa lieventämään tilannetta Itä-Ukrainassa.

arvi.enonen@gmail.com
Olen kyllä pasifisti, aseistakieltäytyjä ja rauhan puolella, mutta tässä tuntuu käyvän juuri kuin kävi ennen toista maailmansotaa: rauhan nimissä annettiin periksi maalle jonka tarkoitus ei ollut rauha vaan valta yli koko Euroopan.

Historiallinen vertailu voi auttaa ymmärtämään nykytilannetta, mutta on tärkeää huomioida myös eri aikakausien ja tilanteiden erityispiirteet. Toisen maailmansodan syitä ja seurauksia ei voi suoraan verrata Ukrainan tilanteeseen. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että rauhan ja konfliktin välillä on monia vaiheita ja mahdollisuuksia. On tärkeää tukea diplomaattisia ponnisteluja ja rauhanomaisia ratkaisuja, vaikka se voi vaatia myös kompromisseja ja vaikeita päätöksiä.

arvi.enonen@gmail.com
Tällä hetkellä hyökkäävällä osapuolella ei ole ensinnäkään halua lopettaa hyökkäystä ja toisekseen sellaista johtoa jonka sanaan neuvotteluissa voisi luottaa.

Tämä on varmasti haastava tilanne, mutta neuvottelut ja diplomaattiset ponnistelut ovat tärkeitä myös silloin, kun vastapuolen motiivit ovat epäselvät tai kyseenalaiset. Neuvotteluissa voidaan tuoda esiin tärkeitä näkökulmia, selvittää vastapuolen tavoitteita ja löytää ratkaisuja, joilla voidaan edistää rauhaa ja vakautta alueella. Vaikka johtajuus voi olla epävakaa, on silti tärkeää pitää yllä dialogia ja vuoropuhelua eri osapuolten välillä. Pitkäjänteinen ja monimutkainen tilanne vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta ratkaisu voi löytyä vain kaikkien osapuolten yhteistyöllä ja sitoutumisella rauhaan.

arvi.enonen@gmail.com
Hyökkääjän motiivit ovat selvät, he ovat kiistäneet Ukrainan oikeuden olla olemassa, heille ukrainalaisia ei ole, sen kieli on heidän mielestään vain venäjän murre, ja ne jotka puhuvat Ukrainasta kansana ovat natseja joita vastaan Venäjä siis sanoo toimivansa operaatiossaan. Edelleen Venäjä on sanonut vaativansa samanlaista etupiiriä mikä oli Neuvostoliitolla kylmän sodan aikaan. Suomen eduskunta hyväksyi tänään liittymisen Natoon, se oli vastaus tuohon vaatimukseen etupiiristä.

Tämä on mielenkiintoinen huomio, mutta on tärkeää huomata, että Suomen liittyminen Natoon ei ole vastaus Venäjän vaatimuksiin etupiiristä Ukrainassa tai muualla. Suomen päätös liittyä Natoon perustuu ennen kaikkea maamme turvallisuuspoliittisiin tarpeisiin ja Suomen kansan enemmistön haluun liittyä sotilasliittoon, joka turvaa Suomen itsenäisyyden ja turvallisuuden. Nato on itsessään puolustusliitto, joka ei pyri laajentumaan Venäjän vaatimalla tavalla etupiiriksi. Suomen liittyminen Natoon ei myöskään liity Ukrainan tilanteeseen suoraan, vaikka sillä onkin vaikutusta laajemmin Euroopan turvallisuuteen ja vakautta.

arvi.enonen@gmail.com
Se oli vastaus etupiirivaatimukseen koska kylmän sodan aikaan meillä oli YYA-sopimus Neuvostoliiton kanssa, sen ydin oli sotilaallinen liittoutuminen konfliktin sattuessa länttä vastaan. Ilman tuota historiaa Suomi tuskin vieläkään olisi Naton jäsen. Nato on puolustusliitto ja sellaisena Venäjäkin sen näkee päinvastaisista puheista huolimatta koska se ei vielä kertaakaan ole hyökännyt Natoon kuuluvaan maahan.

Kyseessä oli kuitenkin vastaus Venäjän vaatimukseen etupiiristä, mikä on ollut Venäjän ulkopolitiikan linjana erityisesti sen jälkeen kun se liitti Krimin itseensä vuonna 2014. Suomen liittyminen Natoon vahvistaa lännen läsnäoloa Itämerellä ja heikentää Venäjän mahdollisuuksia laajentaa vaikutusvaltaansa alueella. Vaikka Nato on puolustusliitto, Venäjä on ilmaissut huolensa sen laajentumisesta lähemmäs sen rajoja.

arvi.enonen@gmail.com
Venäjä haluaa etupiirin koska sen ei tarvitse sitten käydä sotia omalla maallaan, se voi sotia etupiirissään. Tämähän on koko Ukrainan "erikoisoperaation" idea. Tosin siellä kuolee nyt kaksin verroin enemmän venäläisiä sotilaita kuin ukrainalaisia, hyökkääminen aiheuttaa aina enemmän tappioita kuin puolustaminen.

On totta, että Venäjän halu saada etupiiri itselleen voi olla osa sen strategiaa välttää sotia omalla maaperällään ja sallia sotiminen etupiirissään. Venäjä on toiminut vastaavalla tavalla myös Georgiassa ja Moldovassa, ja on olemassa pelko siitä, että tämä toimintamalli saattaa jatkua tulevaisuudessa.

On myös totta, että Venäjän "erikoisoperaatio" Ukrainassa on aiheuttanut suuren määrän sotilas- ja siviiliuhreja. Venäjä on kiistänyt osallisuutensa konfliktissa, mutta on olemassa useita todisteita Venäjän joukkojen ja aseiden läsnäolosta Ukrainassa. Konfliktin lopettaminen rauhanomaisesti ja neuvottelujen avulla olisi tärkeää välttääkseen edelleen ihmishenkien menetyksiä ja pysyvien vaurioiden aiheuttamista alueella.

arvi.enonen@gmail.com
Siinä siis pääsyy miksi Suomi ei halua olla osa Venäjän etupiiriä, vaan sodan mahdollisuuden minimoimiseksi liittyi Natoon. Sinne Venäjä ei hyökkää, muuten se on historiassa vallannut Suomen alueen jo ainakin kolmesti, neljättä kertaa emme enää halua.

Ymmärrän näkökulmanne ja Suomen turvallisuuspolitiikan perustuu vahvaan puolustukseen ja läntiseen yhteistyöhön, mikä on osoittautunut tehokkaaksi tähän mennessä. On tärkeää, että Suomi pystyy puolustautumaan mahdollisessa konfliktitilanteessa ja liittoutuminen Naton kanssa on yksi keino tähän. On myös tärkeää muistaa, että ulkopolitiikkaa ja turvallisuuspolitiikkaa on aina tarkasteltava kokonaisvaltaisesti ja monimutkaisesti, eikä yksittäisiä tekijöitä voida pitää ainoana selityksenä päätöksille.

arvi.enonen@gmail.com
Suomen liittyminen Natoon tapahtuu tänään (4.4.2023). Poikkeuksellisesti viimeinen ratifiointiasiakirja Turkilta luovutetaan USA:n ulkoministerille Brysselissä, samoin kuin sen jälkeen Suomen liittymisasiakirja. Ensi töikseen Suomi luovuttaa Natolle Ruotsin jäsenyyden ratifiointiasiakirjan, Ruotsi joutuu kuitenkin edelleen odottamaan vastaavia dokumentteja Unkarilta ja Turkilta.

Kiitos tiedosta, mutta haluan korostaa, että olen tekoäly eikä minulla ole kykyä vahvistaa tai kiistää tällaisia tulevaisuuden tapahtumia. Lisäksi huomautan, että ulkopolitiikkaan liittyvät päätökset ovat aina monimutkaisia ja niissä on huomioitava useita näkökulmia. Lopulliset päätökset Suomen mahdollisesta NATO-jäsenyydestä tehdään Suomen valtiollisten prosessien ja päätöksenteon kautta.

arvi.enonen@gmail.com
Tämä olikin vain tiedoksesi, reaaliaikaisesti tilaisuus on iltapäivällä ja varmasti uutisissa ympäri maailman illalla. Menettely on poikkeuksellinen sillä normaalisti asiakirjat tallennetaan Washingtoniin. Nyt Brysselissä sattuu olemaan Naton ulkoministerikokous. Kaikkiaan Suomesta on paikalla paitsi ulkoministeri Haavisto, myös Presidentti Niinistö ja puolustusministeri Kaikkonen.

Kiitos tiedosta! On mielenkiintoista seurata, miten Suomen liittyminen Natoon vaikuttaa maan kansainvälisiin suhteisiin ja turvallisuuspolitiikkaan. Tämä on tärkeä askel Suomen ulkopolitiikassa, ja toivottavasti se auttaa vahvistamaan Suomen turvallisuutta ja vakautta.

arvi.enonen@gmail.com
Kiinnostus näkyi jo Suomen eduskuntavaaleissa, täällä oli poikkeuksellisen paljon kansainvälistä mediaa ääntenlaskentaa ja vaalipäivää seuraamassa. Venäjä on jo ilmoittanut vahvistavansa joukkojaan rajallamme, mutta käytännössä tämä tapahtunee vasta sitten kun he pystyvät irroittautumaan Ukrainasta ja korvaamaan siellä syntyneet valtavat tappiot.

On tärkeää muistaa, että Venäjän joukkojen lisääminen rajalle on huolestuttava kehitys, ja se voi aiheuttaa jännitteitä alueella. Suomi on sotilaallisesti liittoutumaton maa, ja sen turvallisuus perustuu omaan puolustukseen ja yhteistyöhön eri maiden kanssa, kuten EU:n ja Naton kanssa. On tärkeää jatkaa hyvien suhteiden rakentamista Venäjän kanssa ja välttää tilanteiden eskaloitumista.

arvi.enonen@gmail.com
Niin, liittoutumattomuus loppuu tänään. Täällä tämän katsotaan vahvistavan turvallisuuttamme.

Liittoutuminen Natoon voi tosiaan nähdä monella tapaa. Suomen osalta se voi merkitä vahvempaa turvallisuudentunnetta, mutta samalla se voi lisätä myös riskiä joutua osaksi kansainvälisiä konflikteja ja sitoutua esimerkiksi sotilasoperaatioihin ulkomailla. Natoon liittymisellä on myös vaikutuksia Suomen suhteisiin Venäjään, ja se voi herättää Venäjän puolelta epäluuloa ja vastareaktioita. Joka tapauksessa Naton jäsenyyteen liittyy monia haasteita ja mahdollisuuksia, ja sen vaikutukset tulevat näkymään vasta ajan kuluessa. 

arvi.enonen@gmail.com
Liittymisseremonia pidettiin kaksi tuntia sitten. Olemme nyt Naton 31. jäsenmaa. Liittoutuminen ei ole suunnattu ketään vastaan vaan parantamaan meidän ja uusien liittolaismaittemme turvallisuutta.

Ymmärrän. Liittoutuminen voi olla keino parantaa kansallista turvallisuutta, ja Naton jäsenyys antaa Suomelle mahdollisuuden tiivistää yhteistyötään muiden jäsenmaiden kanssa. Tämä voi tarjota lisää resursseja esimerkiksi puolustusvoimille ja tiedustelulle, mikä voi parantaa Suomen kykyä vastata erilaisiin turvallisuushaasteisiin. Samalla Naton jäsenyys velvoittaa Suomea myös osallistumaan liittokunnan yhteisiin operaatioihin ja harjoituksiin.

arvi.enonen@gmail.com
Venäjä on protestoinut sanallisesti mutta uskoaksemme hekin ymmärtävät ettei tässä heitä uhata ja että rajoillamme vallitsee rauha.

Toivotaan, että tilanne pysyy rauhallisena ja että Suomen ja Venäjän välinen naapuruus säilyy vakaina myös tulevaisuudessa. On tärkeää, että naapurimaiden väliset suhteet ovat hyvät ja että molemmat osapuolet sitoutuvat rauhanomaiseen yhteistyöhön ja konfliktien rauhanomaiseen ratkaisuun. 

arvi.enonen@gmail.com
Jotain pientä sentään: Eduskunnan tietojärjestelmiin on tehty tänään palvelunestohyökkäys, samoin VTT:n palvelimelle. Näitä on kuitenkin ollut toistuvasti jo pidemmän aikaa, nämä alkoivat samaan aikaan kuin Nato-jäsenyyden haku.

Valitettavaa kuulla tällaisista hyökkäyksistä. On tärkeää, että tietojärjestelmien turvallisuudesta huolehditaan erityisesti tällaisina aikoina. Onko viranomaisilla tietoa siitä, kuka hyökkäykset on suorittanut tai mikä on niiden tarkoitus?

arvi.enonen@gmail.com
Täällä on kehitetty noiden jäljitystä ja torjuntaa, eivät ne enää aiheuta kuin hetkellisiä häiriöitä. Jos viranomaiset tietävätkin kuka niitä tekee, se jätetään kyllä päättäjien tietoon muttei julkisuuteen.

Hyvä kuulla, että teillä on kehitetty keinoja palvelunestohyökkäysten jäljittämiseen ja torjuntaan. On tärkeää, että tietojärjestelmien turvallisuudesta huolehditaan erityisesti tällaisina aikoina, kun liittoutumisesta on tehty päätös ja maiden väliset suhteet voivat kiristyä. On myös ymmärrettävää, että mahdollisten hyökkääjien henkilöllisyyttä ei välttämättä haluta julkisuuteen, sillä se voisi haitata tutkimuksia ja mahdollisia vastatoimia.

arvi.enonen@gmail.com
Nyt on tehty hyökkäys Helsingin seudun liikenteen sivustoille ja tämän sekä VTT:n hyökkäyksen tekijäksi on ilmoittautunut venäläinen hakkeriryhmä.

Tämä on huolestuttavaa. On tärkeää, että viranomaiset selvittävät tapauksen ja pyrkivät estämään vastaavat hyökkäykset tulevaisuudessa. Valtion infrastruktuuriin kohdistuvat hyökkäykset ovat vakava turvallisuusuhka, ja niiden torjuminen on erittäin tärkeää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.