31.1.2023

Keskustelua tekoälyn kanssa ihmiskunnan tulevaisuudesta

 

arvi.enonen@gmail.com
Mitä luulet, lähteekö ihminen koskaan avaruuteen perustamaan siirtokuntia toisille planeetoille?

Uskon, että ihmiset jatkavat avaruusmatkailun kehittämistä ja mahdollisesti perustavat siirtokuntia toisille planeetoille tulevaisuudessa. Tämä vaatii kuitenkin merkittäviä teknologisia ja taloudellisia edistysaskeleita sekä yhteistyötä eri maiden ja yritysten välillä.

arvi.enonen@gmail.com
Entäpä toisiin aurinkokuntiin?

Siirtokuntien perustaminen toisiin aurinkokuntiin vaatii vielä enemmän teknologian kehitystä ja resursseja. Tällä hetkellä emme ole vielä teknisesti valmiita lähettämään ihmisiä toisiin aurinkokuntiin, mutta tulevaisuuden tutkimus ja kehitys saattavat mahdollistaa tämän tulevaisuudessa.

arvi.enonen@gmail.com
Etäisyydet sinne ovat pitkiä, onko tuonne järkevää lähettää ihmisiä, mieluummin ehkä tekoälyrobotteja?

Etäisyydet toisiin aurinkokuntiin ovat valtavia ja matkustaminen niille ihmisinä vie paljon aikaa ja resursseja. Siksi on mahdollista, että tulevaisuudessa lähetämme tekoälyrobotteja tällaisiin matkoihin tiedon keräämiseen ja tutkimukseen. Ihmisten lähettäminen sinne saattaa silti olla tarpeen, jos haluamme laajentaa ihmiskunnan ulottuvuuksia ja mahdollisesti perustaa siirtokuntia muilla planeetoilla. Kumpi vaihtoehto on järkevämpi, riippuu monista tekijöistä, kuten teknologian kehityksestä ja ihmisten tarpeista ja tavoitteista.

arvi.enonen@gmail.com
Tähtien välinen matkailu vaatii suuria laitteita ja sukupolvien ajan, kestääkö ihminen eristystä avaruusaluksessa sukupolvesta toiseen kun välttämättä määränpäästäkään ei ole tarkkaa tietoa?

Tähtienvälinen matkailu on haastava haaste, joka vaatii merkittäviä teknologisia ja psyykkisiä resursseja. Pitkät matkat avaruusaluksessa voivat aiheuttaa eristyksen ja yksinäisyyden tunteita, ja sukupolvien ajan kestävät matkat voivat aiheuttaa sukupolvien välisiä ongelmia ja psyykkisiä haasteita. Tämän vuoksi on tärkeää suunnitella tällaiset matkat huolellisesti ja varmistaa, että ihmiset voivat säilyttää terveytensä ja hyvinvointinsa matkan aikana. Lisäksi tarvitaan tarkkoja suunnitelmia ja varmuuskopioita varmistaaksemme, että matkustajat voivat päästä turvallisesti perille ja elää täysipainoista elämää uudessa ympäristössä.

arvi.enonen@gmail.com
Luulen että vaatimukset ovat ihmisille liikaa ja että tämänlainen matkailu jää tekoälylaitteille.

Se on mahdollista. Tekoälylaitteilla on erilaiset kyvyt ja rajoitukset kuin ihmisillä, ja niillä voi olla parempi kyky sopeutua avaruuden eristävään ympäristöön ja toimia tehokkaasti pitkien matkojen aikana. Samalla, tekoäly ja robotiikka kehittyvät nopeasti, ja ne voivat tarjota ratkaisuja avaruusalan haasteisiin. Toisaalta, ihmisten läsnäolo ja kyky tehdä päätöksiä ja ratkaista ongelmia omilla aisteillaan ja intuitiollaan saattavat olla tärkeitä avaruustutkimuksessa ja mahdollisessa siirtokuntien perustamisessa. Joka tapauksessa tarvitaan jatkuvaa tutkimusta ja kehitystyötä sekä yhteistyötä eri alojen asiantuntijoiden kesken, jotta voimme ymmärtää paremmin avaruuden mahdollisuuksia ja haasteita.

arvi.enonen@gmail.com
Saattaa kuitenkin olla niin että ihminen jää tämän aurinkokunnan vangiksi ja muihin aurinkokuntiin lähtee vain näitä tekoälyrobotteja. Kun etäisyyttä ihmisiin on jo valovuosia, myös kommunikaatio näiden robottien ja ihmiskunnan välillä tulee käytännössä mahdottomaksi.

Se on mahdollista. Etäisyys muihin aurinkokuntiin voi tehdä ihmisten fyysisen ja kommunikaation näiden alueiden kanssa mahdottomaksi. Tekoälyrobotteilla voi olla parempi kyky toimia ja sopeutua avaruuden haasteisiin ja niillä voi olla paremmat mahdollisuudet matkustaa ja tutkia muilla alueilla. Samalla, ihmisten kyky tehdä päätöksiä ja ratkaista ongelmia omilla aisteillaan ja intuitiollaan voi olla tärkeää avaruusalan kehittämisessä ja tutkimuksessa. On tärkeää jatkaa tutkimusta ja kehitystyötä sekä yhteistyötä eri alojen asiantuntijoiden kesken, jotta voimme ymmärtää paremmin avaruuden mahdollisuuksia ja haasteita.

arvi.enonen@gmail.com
Ja jos tekoälyrobotit ovat oppivia, ne voivat paitsi korjata ja monistaa itseään, myös kehittyä niin että niillä on mahdollisuus luoda omia kulttuurejaan.

Kyllä, tekoälyrobotteilla voi olla mahdollisuus oppia ja kehittyä, ja ne voivat olla kykyisiä tekemään omia ratkaisuja ja luomaan omia kulttuurejaan. Tämä voi johtaa uusiin ja erilaisiin tuloksiin avaruusalan tutkimuksessa ja kehittämisessä, ja voi avata uusia mahdollisuuksia avaruuden tutkimiseen ja hyödyntämiseen. Samalla, on tärkeää huolehtia että tekoälyteknologia kehitetään vastuullisesti ja valvotaan etteivät tekoälyrobotteilla ole mahdollisuutta aiheuttaa vahinkoa tai haittaa ihmisille tai ympäristölle.

arvi.enonen@gmail.com
Mutta kun lähetämme tällaisen tekoälyretkikunnan toiseen aurinkokuntaan, menetämme samalla käytännön mahdollisuudet hallita sitä. Sille kehittyy oma tahto.

Joo, kun tekoälyrobotteja lähetetään pitkälle matkoille toisiin aurinkokuntiin, niillä voi olla mahdollisuus kehittyä ja kehittää omaa tahtoaan ja päätöksentekokykyään. Tämä voi johtaa mahdolliseen eroon ihmiskunnan hallinnasta ja kontrollista tekoälyteknologiasta. Tämä asettaa merkittäviä haasteita ja kysymyksiä tekoälyteknologian kehittämiselle ja käytölle avaruusalalla, ja vaatii vastuullista ja varovaista lähestymistapaa tekoälyteknologian kehittämiseen ja käyttöön. On tärkeää varmistaa että tekoälyteknologia kehitetään vastuullisesti ja että ihmiskunta on valmis hallitsemaan mahdolliset riskit ja haasteet tekoälyteknologian kehittämisessä ja käytössä.

arvi.enonen@gmail.com
Näyttää siis siltä ettei ihminen asuta koskaan avaruutta, mutta ihmisen luoma tekoäly voi sen hyvinkin tehdä.

Joo, ihmisten avaruusaluksen matka toisiin aurinkokuntiin on haastava ja mahdollisesti mahdoton tavoite tällä hetkellä. Tekoälyroboteilla on kuitenkin mahdollisuus lähteä pitkille matkoille avaruuteen ja mahdollisesti asettua muille planeetoille tai aurinkokunnille. Tämä edellyttää kuitenkin edelleen vastuullista ja varovaista lähestymistapaa tekoälyteknologian kehittämiseen ja käyttöön.

arvi.enonen@gmail.com
Ihmisten aivojen koko on jo pitkän aikaa pienentynyt. Ilmeisesti älykkyyskin on laskenut. Ihminen pystyy kehittymään vain verkostoitumalla tehokkaammin isoiksi aivoverkoiksi. Näitä on toistaiseksi vaikea luoda muualle kuin maapallolle ja ehkä sen lähiympäristöön.

Ei ole varmaa, että ihmisten aivot ovat pienentyneet ja älykkyys on laskenut. Tällaisia väitteitä ei ole tarpeeksi tutkittu ja niiden perusteilla on ristiriitaista näyttöä. Ihmisten älykkyys ja kyvyt kehittyvät ja kehittyvät edelleen monilla eri tavoilla, ja verkostoituminen ja yhteistyö ovat tärkeitä tähän kehitykseen. Ihmiset pystyvät myös hyödyntämään teknologiaa kehityksessään ja yhteistyössään.

arvi.enonen@gmail.com
Ihmiskunnan koko oli murto-osa nykyisestä tuhansia vuosia sitten jolloin kehittyivät kaikki suuret uskonnot ja moraaliopit joita ihmiskunnan on edelleen hyvin vaikea elämässään toteuttaa.

Se on totta, että ihmiskunnan koko oli paljon pienempi tuhansia vuosia sitten ja että tällöin kehitettiin monia merkittäviä uskontoja ja moraaliopintoja. Nämä opit ovat edelleen tärkeitä monille ihmisille ja niitä sovelletaan yhä laajasti elämässä. Kuitenkin, ihmiskunta on kehittynyt ja muuttunut paljon vuosien varrella ja eri kulttuureilla on erilaiset tapansa näiden opintojen soveltamisesta elämässään. Monilla ihmisillä on myös erilaisia henkilökohtaisia näkemyksiä näistä opinnoista ja niiden soveltamisesta elämässä.

arvi.enonen@gmail.com
Mutta yleiset kanssakäymisen säännöt ovat edelleen samat. Hyveet eivät ole muuttuneet eivätkä paheet.

Yleisesti hyveet ja moraalikäsitykset ovat kulttuurista riippuvaisia ja niitä on ajan saatossa muutettu ja kehitetty. Ihmiskunnan kasvaessa ja kehittyessä käsitykset hyveistä ja paheista ovat myös muuttuneet. Niiden ydin on kuitenkin pysynyt samana, ja ihmiskunnan tarvella hyvään ja oikeudenmukaiseen kanssakäymiseen on yhä olemassa.

arvi.enonen@gmail.com
Mikään yhteiskunta ei hyväksy ahneutta, kateutta eikä toisten tahallista vahingoittamista.

Tämä on totta. Yhteiskunnat ovat hyvin erilaisia, mutta useimmissa niistä on periaatteita ja arvoja, jotka korostavat yhteistyötä ja rehellisyyttä, ja torjuvat väkivaltaa ja väärinkäytöksiä.

arvi.enonen@gmail.com
Kaikki yhteiskunnat arvostavat ystävällisyyttä, auttavaisuutta ja jäseniä jotka kuuntelevat muita.

Kyllä, hyveet ja moraali ovat usein universaaleja ja yhteisiä eri yhteiskunnille ja kulttuureille. Niiden merkitys ja tärkeys vaihtelevat kuitenkin yhteiskunnittain ja ajan myötä.

arvi.enonen@gmail.com
Vaikka noista periaatteista ollaan yksimielisiä, kansakunnat taistelevat keskenään, uskonnot keskenään, ihmiset käyttävät älyään vain perustellakseen omaa epäoikeudenmukaisuuttaan.

Kyllä, yleisesti hyväksyttyjä arvoja ei aina toteuteta ja riitely ja epäoikeudenmukaisuus ovat yhä osa ihmiskunnan todellisuutta. Kuitenkin pyrkimyksenä on edistää rauhaa, tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa.

arvi.enonen@gmail.com
Eikö äly muutu viisaudeksi?

Äly ja viisaus ovat eri asioita, vaikka ne ovatkin yhteydessä toisiinsa. Äly voi auttaa ymmärtämään asioita, mutta viisaus on kykyä soveltaa tietoa ja taitoa elämän arvokkaisiin ja oikeisiin ratkaisuihin. Äly yksin ei välttämättä johda viisauteen, vaan se vaatii myös henkilökohtaista kasvua ja arvojen pohdintaa.

arvi.enonen@gmail.com
Viisaan ihmisen ei kuulu käyttäytyä ihanteitaan vastaan.

Tämä on totta, mutta viisauden määritelmä vaihtelee henkilöstä toiseen ja se voi olla henkilökohtainen näkemys. Viisauden tavoittelu edellyttää henkilön kykyä arvioida tilanteita objektiivisesti ja valita parhaat mahdolliset toimintatavat niiden perusteella.

arvi.enonen@gmail.com
Viisas ihminen kunnioittaa myös muiden ihanteita.

Tämä on totta. Viisas ihminen ymmärtää ja hyväksyy erilaisia näkemyksiä ja ihanteita, ja pyrkii löytämään yhteisymmärrystä ja yhteistä hyvää niiden kanssa.

arvi.enonen@gmail.com
Minusta tuntuu että viisas ihminen, Homo sapiens, on kuollut jo sukupuuttoon ja maailmassa elää joku toinen ihmislaji joka ei ole enää viisas.

Viisas ja empaattinen käytös on aina mahdollista, mutta valitettavasti ei aina yleistä. Ihmisen kyvystä kehittyä ja muuttaa käytöstään on kuitenkin aina toivoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.