27.10.2018

Lintuja vihoistani CXVIII






Syksy 1988 jatkui 23. lokakuuta aamupäivän kierroksella Petikon kuntolenkillä. Lintuja oli edelleen vähän, talvi tässä selvästi oli tulollaan. Muutama muuttolintu sentään vielä reitille saatiin, kuten peippo, räkätti ja nuori piekana.

Lajimäärä jäi kuitenkin kahteentoista ja runsaimmat lajit jäivät viiteentoista ja neljääntoista yksilöön, varis ja talitiainen, kaikki muut selvästi alle kymmeneen. Noiden yllämainittujen muuttajien lisäksi urpiainenkin, talvitulokas pohjoisesta, jäi yhteen yksilöön.

Kierroksen jälkeen kävin Vantaankosken maisemissa. Uusina lajeina sieltä löytyi punakylkirastas ja harakka. Martinlaaksosta kotikulmilta sain retkilistaan vielä tilhiparven ja viherpeippoja.




Seuraava päivä oli kolea, pakkasta koko ajan ja iltapäivällä vielä ensimmäiset lumikuurot. Sama kylmyys jatkui 25. päivä, aamulla oli pakkasta jo kuusi astetta, iltasella vielä kaksi, tuuli oli kylmää pohjoisen puolelta. Tein illalla Martinlaaksossa runsaan parin tunnin kävelykierroksen ilman mainittavia lintuhavaintoja. Pakkasta oli vielä 26. päivän aamunakin pari astetta.

Parin yön päästä (28.10.) oli lämpö noussut kymmenen asteen tuntumaan. Täyspilvistä oli kuitenkin ja pilvipeite antoi illalla jo vettä. Iltapäivällä tein taas parin tunnin kierroksen Iso-Huopalahden maisemiin. Paksu pilvipeite hämärsi illan jo ennen viittä ja reitin lajimäärä jäi tällä kertaa vain kolmeentoista. Heinäsorsia oli yhä paikalla 31, niiden lisäksi vesilinnuista vain viisi isokoskeloa. Runsaimpien kärjessä olivat tali- ja sinitiainen 18 ja 15 yksilöllä. Tikli kiilasi noiden väliin 16 yksilöllä. Muuttolinnut olivat häipyneet eikä jäljelle paljon muuta jäänyt. Vielä iltakymmenen aikaan lämpö sinnitteli seitsemässä asteessa...

***


( fasaanit jäivät odottamaan talvea Iso-Huopalahdelle )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.