31.3.2018

Viisi vuosikymmentä sitten LI



( siinä pitkäperjantainen töyhtöhyyppä Seutulasta )


Maaliskuun 1968 lopulla kävin linturetkellä joka päivä. 29.3. tein iltapäiväkäynnin Vuohensaarentielle. Aurinko lämmitti, taivas oli puoliksi ohuen cirruksen peitossa mutta lämpö nousi siitä huolimatta kymmeneen asteeseen. Tuuli oli heikkoa etelästä.

Kottaraisia oli edelleen parisataa ja osa niistä oli jo levinnyt Salon keskustaankin. Kiuruja oli puolitoistasataa lähinnä Vuohensaarentien varren pelloilla. Aamun lehtilenkillä oli keskustaan saapunut runsaasti uusia mustarastaita. Halikonlahdella naurulokkien määrä oli noussut jo sataan, parinkymmenen harmaalokin joukossa oli neljä selkälokkia, kevään ensimmäiset miulle.

Seuraavana päivänä 30.3. tein taas linturetken iltapuolella. Kolmen tunnin kierroksella kävin ensin Vuohensaarentiellä ja Halikonlahdella. Siellä oli retkellä runsaasti muutakin väkeä, muun muassa koulusta tuttu Teiron Heikki. Lämpöä oli taas kymmenen astetta varjossakin, taivaalla ohutta yläpilveä, tuuli leppoisaa eteläistä.

Naurulokkien määrä oli taas noussut, nyt niitä oli puolitoistasataa. Kiuruja ja kottaraisia oli parisataa kumpiakin, hyyppiä neljä- viisikymmentä ja päivän timanttina kyhmyjoutsen lensi matalalla Vuohensaarentien yli lounaaseen. Laji oli noihin aikoihin harvinainen vieras lahdella.




Jatkoin retkeä vielä vanhoille kotikulmille Toravuoren maisemiin. Pappisin pelloilla oli viisitoista räkättirastasta, nekin uusia keväälle. Toravuorella oli kolmisenkymmentä peippoa ja järripeippoa ja nelisen vihervarpusta. Tutuista talvilinnuista huomasin hömötiaisen ja käpytikan.

Kuun viimeisenä päivänä kiersin lenkin Vuohensaarentiellä, sitten Hämeenkyläntiellä ja Toravuorella. Lahdella oli taas runsaasti muita lintuharrastajia mutta ei miulle uusia lajeja. Naurulokit olivat runsastuneet ja niitä oli tullut jo Salon keskustaankin asti. Harmaalokkeja oli viisikymmentä ja osa muutti yli koilliseen. Pari sepelkyyhkyä lähti Katkiluodosta koilliseen. Tuulihaukka lensi Vuohensaarentien yli lounaaseen, saattoi kuitenkin olla aiemmin paikalla nähty lintu.

Räkättirastas löytyi jo aamulla keskustasta, samoin kolme mustarastasta, peippoja oli jo joka puolella. Maaseutukierroksella tuli vastaan talvelta tuttuja, viisi töyhtötiaista, käpytikka, palokärki. Hieno hetki oli kun Hämeenkyläntiellä pysähdyin kuuntelemaan lähikallion männikön yllä laulavaa kangaskiurua, se oli tietysti sen kevään ensimmäinen.

Tähän mennessä olin nähnyt vuoden alusta 49 lajia. Lämpöaalto oli kai huipussaan, iltapäivällä oli pitkälti toistakymmentä astetta, tuuli oli kuitenkin kääntynyt koilliseen. Kuun viimeisen päivän lajimääräksi sain 26 mikä oli tietysti mainio tulos, sen vuoden siihen asti paras.


***


( takavuosien selkälokki )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.