9.5.2017
Lintumuisteluita LXI
( punasotka verkossa, Jussi irrottaa )
Jo vuonna 1976 kartoitimme Salon seudun lintuvesien lajistoa. 8.5.1976 teimme Karhumäen Juhanin kanssa laskentakierroksen Perniön Hamarijärvelle. Päivä oli suurimmaksi osaksi aurinkoinen mutta ei kovin lämmin, aamun neljä astetta nousivat päivän mittaan kahteentoista ja ilta viileni uudestaan nopeasti.
Aamuneljästä lähtien tein pienen esikatselun Halikonlahdelle. Kuikka muuti matalalta yli koilliseen, tukka- ja punasotkia oli paljon. Jouhisorsapari uiskenteli Halikonjokisuulla. Paikallisten kahlaajien lisänä oli muuttavana kaksi valkovikloa ja yksi metsäviklo.
Hamarinjärvellä olimme aamuseitsemältä. Veneellä lähdimme järveä kiertämään, välillä sopivin paikoin saariin ja rannalle nousten. Halikonlahteen verrattuna vesilinnusto oli vaatimatonta, ei ollut silkkiuikkuja, ei haapanoita, ei lapasorsia. Heinäsorsia oli 58 yksilöä, tukkasotkia 30 ja punasotkia 21. Viimemainituista yksi naaras oli tarttunut järvellä kalaverkkoon, noin kiloisen ruutanan viereen. Oli kuitenkin onnistunut pysyttelemään pinnalla joten oli hyväkuntoinen kun tulimme paikalle ja irrotimme sen satimestaan. Se sukelsi välittömästi meitä pakoon. Telkkiä Hamarilla oli kolmetoista, pöntöistä vasta yhdessä oli kaksi munaa.
Pedoista ensimmäisenä huomasimme soidintelevan kanahaukan, mahdollisesti sama oli myöhemminkin järvellä saalista etsimässä. Toinen kanahaukka soidinteli toisessa päässä järveä joten kaksi paria pesinee sen ympärillä. Ilmeinen hiirihaukka kaarteli päivällä Nenustannokan yllä, seuranaan varpushaukka. Viimemainitusta kävimme katsomassa yhtä tuttua pesäpaikkaa mutta siellä ei nyt ollut merkkejä asumisesta. Kalasääskipari kierteli lähimäelle rakennetun lavan tuntumassa, toisen parin pesä oli kaatunut talven myrskyssä ja niillä oli rakenteilla uusi hyvin vaatimattomaan paikkaan, mahtaisiko sekään pysyä puussa.
Kurkipari oli kuuluttanut olemassaolonsa jo heti retken alussa ja järven kierto paljasti niitä kaksi lisää. Kahlaajista järvellä oli ilmeisen pesivinä töyhtöhyyppä, isokuovi, metsävikloja lähisuot mukaan lukien neljä, liroja kaksi ja rantasipejä kaksi paria. Laulava valkoviklo taisi olla ylimuuttaja, samoin kiertelevä suokukkoparvi.
***
( irti se oli saatava, linnun vieressä muuten havisvihkoni johon laskentatiedot kirjasin )
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.