6.10.2016

Vihkoon vietyä XXVIII



( Hannu rengastaa, Rauli seuraa )


6.10.1986 Kolme vuosikymmentä sitten Jurmossa tuuli oli yöllä kääntynyt lounaaseen tuoden mukanaan pilviä, tässä vaiheessa tosin vasta yläpilveä. Näkyvyys oli mainio ja lämpöä koleanpuoleiset viisi astetta. Tuuli oli heikkoa ja rengastajilla siten paljon töitä heti aamusta alkaen. Miehitystä vahvistamaan oli tullut Gustafssonin Esko.


Mie lähdin tapani mukaan Muinaismuistolle aamun muuttoa seuraamaan. Jo menomatkalla vastaan tuli pari parvea kulorastaita, nuori mustavaris menossa länteen ja Männikköön laskeutui pari kuusitiaista. Kyllä tästä jotakin voisi tulla. Pettymykseksi päivystys kuitenkin kääntyi, oikeastaan millään lajilla ei ollut erityisempää kiirettä lähteä etelään, allit tuntuivat aloittelevan mutta vasta muutaman pikkuryhmän tunnusteluin.


Lähdin siitä komppaamaan länteen, tosin eteläsataman kautta. Silkkiuikkujen joukossa näkyi myös kolme härkälintua. Kun matka jatkui rantaa länteen, ohi lensi pari ruokkia samaan suuntaan. Allejakin ohitteli vähän väliä parin, kolmen linnun ryhminä. Vielä kolmas ruokki meni ohi mutta laskeutui pian mereen. 



( hymykin irtoaa, Esko kuvaa )

Kahlaajareitille tulin yhdeksän aikaan. Kahlaajissa ei ollut suuria muutoksia tapahtunut, vain vähän muutoksia yksilömäärissä. Sen sijaan Järveltä löytyi uusi retkilaji, laulujoutsenen kaverina siellä ui pikkujoutsen. Vesilintuja oli vähän, poikkeuksena tukkakoskelot joita näkyi pari isompaa ryhmää. Haahkasaaresta huomasin neljä metsähanhea, olivat jääneet sinne paikallisiksi.


Lopun päivää kiertelin saaren keskiosia. Linnut olivat edelleen yllättävän rauhallisia, vain verkoilla oli vilkkaampaa. Pedot olivat poissa lukuun ottamatta muutamaa varpushaukkaa, ja niistäkin pari tuli verkoista. Rengastajille eniten töitä teettivät hippiäiset, saaren kolmestasadasta yksilöstä yli sata rengastettiin. Niiden joukossa oli sitten myös yksi kirjosiipiuunilintu, nykyisin taigauunilinnun nimellä tunnettu. Tuli sieltä vielä yksi pikkusieppokin ja männikössä oli toinenkin lintu joka kuitenkin jäi renkaatta. Toiseksi runsain rengastettu laji oli edelleen punarinta 37 yksilöllä, sen jälkeen seurasivat talitiainen 17 ja laulurastas 15 yksilöllä. Kaikkiaan merkittiin 189 lintua 17 lajista. Muutenkin lajimäärä päivällä oli toistaiseksi retken paras, 71.


***


( lopuksi rengastaja ottaa itselleenkin dokumentin inosta )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.